Telefonsamtalen som redder liv

Selvmordsforebygging: I dag er det Verdensdagen for selvmordsforebygging. Kirkens SOS Buskerud har døgnåpne linjer for dem som sliter. foto:  NTB/SCANPIX

Selvmordsforebygging: I dag er det Verdensdagen for selvmordsforebygging. Kirkens SOS Buskerud har døgnåpne linjer for dem som sliter. foto: NTB/SCANPIX Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mer enn 500 mennesker tar sitt eget liv hvert år. Ved Kirkens SOS i Mjøndalen sitter noen klar ved telefonen, når tilværelsen er blitt uutholdelig. Det redder liv.

DEL

NEDRE EIKER: – Jeg kan ennå se for meg noen av foreldrene som hadde mistet barnet sitt. De viste meg bilder av sønnen sin, eller datteren si. De ansiktene ser jeg for meg ennå.


Ordene kommer fra Anne Line Diesen. Hun har jobbet mange år med selvmord og selvmordsforebygging blant unge i Nordland. Nå sitter hun som daglig leder ved Kirkens SOS Buskerud.

Vi treffer henne i de hjemmekoselige lokalene til hjelpeorganisasjonen i Mjøndalen. Fra det lune kontoret med levende lys og kunst på veggene reddes det liv. Året rundt og døgnet rundt. Men Diesen skulle gjerne hjulpet enda flere.

4.000 selvmordsforsøk

Hvert år er det mellom 4.000 og 6.000 mennesker som forsøker å ta livet sitt. I 2012 var det 515 som døde som følge av selvmord. Bare i Norge. I dag er det Verdensdagen for selvmordsforebygging.

I Mjøndalen sitter de frivillige klar ved telefonen. Som alltid. 365 dager i året. 70 frivillige fra Buskerud sammen med cirka 35 frivillige fra Vestfold sørger for at de som ikke lenger tror de orker å leve har noen å snakke med. Telefonlinjen med et medmenneske i andre enden er døgnåpen.

– Cirka ti prosent får vi stanset akutt. Men tjenesten er anonym, så vi vet ikke så mye om dem vi snakker med og hvordan det går, sier Diesen.

LES OGSÅ: Selvmord - den tragiske sluttstreken

200.000 henvendelser

Hun forteller at Kirkens SOS hvert år får nesten 200.000 henvendelser fra mennesker i krise, og at de på landsbasis er mer enn 1.000 frivillige.

– Men vi trenger flere. Her i Buskerud mangler vi ti frivillige for å fylle turnusen, sier hun.

Lederen av hjelpeorganisasjonen beundrer sine frivillige, som sitter på vakt kveld, natt, julaften og helg. Når alle andre sover. Da er døgnet og livet på det mørkeste for mange.

En bit av hjerte mitt

– Det er når du har det på det mørkeste, at du trenger noen å snakke med. Noen som kan hjelpe deg å finne de rette tankene, sier hun, og bekrefter at jobben kan være tøff til tider.

Selv måtte hun ta en pause for noen år tilbake. Men å gjøre en forskjell for et medmenneske, og bidra til at noen får den hånden de trenger når livet blir for tøft, motiverer. Hun rekker oss et brev. For avsenderen, betydde samtalene med Kirkens SOS, at livet gikk videre.

«Vet dere hva dere har gjort for meg? Jeg vet ikke hvor mange dere er som sitter der og besvarer meldinger som skrives inn. Men vet dere hva? Alle dere som har svart meg, har en bit av hjertet mitt».

LES OGSÅ: Presses til selvmord

Alle kan bidra

Selvmord rammer av og til som lyn fra klar himmel. Også tilsynelatende vellykkede personer. Men det finnes tegn man kan se etter – og ting å gjøre. Diesens erfaring er at selv om selvmord tilsynelatende kommer som lyn fra klar himmel, er det tegn man kan se etter, og ting man kan gjøre om man er bekymret for et menneske i sin nærhet.

– Selvmord forekommer i alle aldre og alle samfunnslag. Det er ofte en kombinasjon av flere ting som har bygget seg opp over tid, forklarer hun, og mener at man bør være særlig obs når noen har slitt over lengre tid.

Diesen oppfordrer oss alle til å være mer direkte i vår omgangsform, og mener at selv om det er blitt langt større åpenhet rundt selvmord i dag, er det fortsatt et tabuområde.

– Vi må bli mer tydelige og stille direkte spørsmål: «Hvordan har du det egentlig»? For dem som sliter, er det spesielt vanskelig å snakke om det, mener hun, og oppfordrer oss til å bry oss mer.

– Vi må være den nabokjerringen Brundtland snakker om. Det er mange ensomme sjeler der ute, som ikke har noen i livet sitt. Vi må orke å høre på andre sin smerte. Lytte. Ikke bare avfeie det, eller komme med lettvinte løsninger, avslutter hun.

Andre saker fra dt.no:

Forteller om kampen mot kreften

Arbeidere skal ha tjent under ti kroner timen
 

Artikkeltags