NEDRE EIKER: Etter at det borgerlige samarbeidet brøt sammen tirsdag, henvendte KrF og Venstre seg til Ap og SV for å forhandle.

Del på Facebook

Forhandlinger

Da partiene møttes på Solberg Spinderi klokken 20.30 onsdag kveld var politikerne tilknappede og lite snakkesalige, men etter tre og en halv times forhandlinger bak lukkede dører var stemningen atskillig bedre.

Ved midnatt åpnet de dørene og Bent Inge Bye (Ap) forkynte fornøyd at de var blitt enige om en avtale.

DELTA I DEBATTEN HER

- Vi har kommet fram til en valgteknisk avtale hvor Bent Inge Bye blir ordfører og Turid Thomassen blir varaordfører. Hun blir varaordfører etter ønske fra Ap, SV og V og kan bli hovedutvalgsleder hvis hun ønsker det, sier Bye og legger til at avtalen forutsetter at de også blir enige om en politisk avtale.

Turid S. Thomassen (KrF) er usikker på om hun ønsker å være varaordfører, og har derfor tatt betenkningstid.

- Jeg vil ikke at velgerne skal tro jeg er stolt og ambisiøs. Da kan jeg heller forlate politikken. Jeg har aldri stilt krav til noen av sidene om å bli varaordfører, sier Thomassen som mener de borgerlige kan takke seg selv for at de mistet makten. Årsaken til at KrF gikk til Ap var at de følte seg tilsidesatt av Høyre og Frp da de inngikk en avtale med Venstre på mandag.

Fordeling av verv

Utover ordfører og varaordfører har partiene blitt enige om at KrF og Venstre får en representant hver i to av de tre hovedutvalgene. Alle fire partiene skal ha plass i formannskapet. Ap og SV blir enige om fordelingen av resten av hovedutvalgsplassene. 

-Vi ønsker også en bredere politisk avtale. Den har vi drøftet, men den må godkjennes av de besluttende organene i partiene først, sier Bye.

Venstre har allerede godkjent den politiske samarbeidsavtalen. De andre partiene skal styrebehandle avtalene. Dersom partiene ikke kommer til enighet om et politisk samarbeid, vil de kun ha et valgteknisk samarbeid.

- Men jeg kan ikke tro det ligger noen snubletråder i avtalen, sier Bye.
 

 

Politisk avtale også

Bye vil ikke utdype noe av innholdet i den politiske avtalen foreløpig.

- Jeg vil ikke si noe mer nå, sier Bye som trolig blir den nye ordføreren i Nedre Eiker.

- Dersom det blir slik, blir det en ære og jeg går til oppgaven med ydmykhet, sier Bye som bare har sittet i kommunestyret i én periode. Men han har over 20 års erfaring som leder i Nedre Eiker Ap, og vært en viktig bakspiller i mange år.

LES OGSÅ: Ordførerduell i Nedre Eiker

LES OGSÅ: Elly kan fortsette som ordfører

DELTA I DEBATTEN HER