Med eikværingen Ole Benny Lilleås som kjentmann og ledsager, farter russiske David Kankiya og Abdugani Mamanazimov fra Tadsjikistan på kryss og tvers i eikerbygdene i dag.

Hvis tiden strekker til, skal de innom ti valglokaler både i Øvre og Nedre Eiker.

På Folkets Hus i Krokstadelva tok valgstyrets leder, Stein Hannevig, vel imot de to aktive valgobservatørene allerede rett etter frokost.

For tredje gang

Det er Den norske Helsingforskomiteen som arrangerer valgobservasjon av årets Stortingsvalg, og det er tredje gang observatører følger norske valg så tett.

Denne mandagen er 34 observatører fra elleve land spredt over hele Norge, helt til Kirkenes.

- Vi snur tradisjonell valgobservasjon på hodet ved å la erfarne observatører fra det tidligere Sovjet observere hvordan valg gjennomføres i et etablert, robust demokrati, sier Anders Nielsen i Helsingforskomiteen.

En pekefinger

David, Abdugani og deres kolleger fra øst har en viktig rolle å spille i dag, og på Folkets Hus måtte Steinar Hannevig svare på veldig mange og svært detaljerte spørsmål, om stemmesedler, urner, forsegling, tidspunkter og stempling.

- Ved første blikk ser det veldig bra ut, sier David Kankiya.

- Men vår jobb er å grave dypere!

Kankiya er russer og har langt erfaring som valgobservatør, også i hjemlandet. Han presiserer at Russland har store valgutfordringer. Derfor er det mye å lære i Norge.

Men det er litt å lære for Norge også.

For her i landet ble valgloven endret etter observatørenes rapport i 2005. Der påpekte de at det i Norge ikke var nødvendig å legitimere seg for å få stemme.

Og sånn ble valgloven endret!

LES OGSÅ: Endelig har hun bestemt deg

LES OGSÅ: Usikker på hva du skal stemme – prøv velgerhjelpen