Gå til sidens hovedinnhold

Nei til lovlig tagging

Artikkelen er over 16 år gammel

Politiet i Drammen er krystallklare. De ønsker seg ikke lovlige taggevegger i Drammen. Årsaken er at politiet mener taggere også ofte står bak andre kriminelle handlinger.

I dag er det forbudt å tagge eller spraye graffiti i Drammen. Punktum.
Slik ønsker politiet å bevare det, men debatten om lovlig taggevegg på Brakerøya har likevel kommet på bordet igjen. Vedtaket om nulltoleranse ovenfor graffiti og tagging er vedtatt administrativt i Drammen, men skal behandles politisk i høst. Ungdomsrådet i Drammen og enkelte politikere prater varmt for å få taggeveggen på Brakerøya åpnet igjen.
Det får politiet i Drammen til å reagere.

DÅRLIGE ODDS. - Siden juni i 2002 har vi 201 anmeldte taggesaker på 46 forskjellige gutter bare i Drammen kommune. Og det viser seg at over 52 prosent av dem som er anmeldt for tagging også er anmeldt for andre kriminelle saker - det vil si over halvparten. I aldersgruppen 13 til 18 år er det snakk om 41 prosent, mens det i aldersgruppen fra 18 til 25 har økt til 59 prosent. 16 av de 46 er anmeldt for narkotika, men det dreier seg om alt fra nasking til ran, forteller Geir Oustorp ved Søndre Buskerud politidistrikt.
- Med dette grunnlaget mener vi det er et dårlig signal å åpne en lovlig taggevegg. Det vil bare føre til rekruttering til miljøet, sier Oustorp, som ikke legger skjul på at han mener at deler av taggemiljøet ikke er mors beste barn.
- Er du over 18 år og tagger, så er det 60 prosents sjanse for at en driver med annen kriminalitet. Det er dårlige odds.

MER TAGGING. Politiet og Oustorp mener at en lovlig taggevegg vil bli en møteplass for å lære seg nye taggetekniker og hvor forbilder skapes.
- «Wow». Han var flink.», tenker nok mange av nybegynnerne, og får seg et forbilde. Samtidig vil jo ikke nybegynnerne tore å tagge over det de flinke på den lovlige veggen. Dermed må de øve andre steder. All erfaring fra andre steder viser jo at det alltid blir mer tagging og graffiti i nabolaget til slike lovlige taggevegger. Det holder bare å se på innkjøringen til Drammen ved taggeveggen på Brakerøya, sier Oustorp.
Et annet problem Oustorp påpeker er at jobben for politiet og foreldre vil bli vanskeligere.
- Oppdager man en ungdom med ryggsekken full av spraybokser vil jo svaret fra de unge bli veldig enkelt: «Jeg har jo bare vært på Brakerøya». Det er nok ikke sikkert det alltid stemmer, kommenterer han tørt.

NAIVT. - Vi har gått tilbake og sjekket et noen taggemiljøer. I et par av tilfellene har det vært skoler eller kommuner som har hatt taggekurs. Hvor naiv går det an å bli? Det er jo ikke slik at ungdommen slutter å tagge bare fordi kurset er over. Ungdommene har lært hvordan man tagger eller lager graffiti, og et eller annet sted gjør de det jo. Dermed har resultatet blitt at nærområdene er sprayet ned, sier Oustorp, som har en klar oppfordring til politikerne som vurderer å oppheve nulltoleransen for tagging.
- Ta kontakt med politiet, så skal vi gjerne komme å fortelle om hvordan vi opplever dette. Selv om de 46 anmeldte nok står for det meste av taggingen i Drammen, så sitter vi på en liste over 100 personer som driver med tagging - og i tillegg er det store mørketall. Vi er soleklare. Vi ønsker en nulltoleranse, avslutter Oustorp.

ARILD R. HANSEN
Arild.r.hansen@dt.no

Kommentarer til denne saken