Nei til motehunder

<b>KLAR FOR SAKSA.</b> Silky terrieren Ronja Røverdatter trenger en puss på pelsen. Det står Gro Saugerud for. FOTO: SVEN-ERIK RØED

<b>KLAR FOR SAKSA.</b> Silky terrieren Ronja Røverdatter trenger en puss på pelsen. Det står Gro Saugerud for. FOTO: SVEN-ERIK RØED

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Sier nei til at hunder behandles som babyer.

DEL

En ny trend slår om seg. Små hunder utstyres som dukker og behandles som en baby. Dyrevernnemnda advarer.
-Klær til hunder er ofte både praktisk og nødvendig, men det tipper helt over for enkelte. Konsekvensene kan bli alvorlige, sier Gro Saugerud i dyrevernsnemnda for Drammens-regionen.
-Hunder kommuniserer i stor grad visuelt. Måten de beveger seg på, bærer halen, reiser ragg på ryggen, hvilke positur de har, sier noe om hundens posisjon og hensikter. Det å kle ut hunden med briller, caps, store dresser og slikt kan skape brist i kommunikasjonen mellom hundene. Feil kommunikasjon er uheldig, enten det gjelder folk eller dyr.
-Det blir omtrent som om jeg drar til deg samtidig som det ser ut som om jeg smiler, sier Saugerud.
-Selve hunden inne i kostymet blir helt borte. Hunden som er et rovdyr med naturlige drifter blir omgjort til et smykke, et attributt som skal gjenspeile noe av oss selv.

ADVARER IKKE. -Jeg forsøker ikke å advare folk mot å skaffe seg hund, heller ikke å gi hunden praktisk praktisk utstyr, men dyret må for all del ikke bli en dukke som folk smykker seg med, sier Gro Saugerud.
-Det å anskaffe seg hund er en alvorlig sak. Du må tenke nøye igjennom bruken. Har du tid til å ha den? Hunden skal ikke bare dekke et behov hos deg. Eieren skal også sørge for at hundens behov skal dekkes. Søk råd når du vurderer å kjøpe hund. Kjøp av hund må for all del ikke være resultat av et innfall, kanskje i forbindelse med jul.

TISSEKASSER. -Vi har fått greie på at flere eiere av små hunder har kjøpt tissekasser beregnet til katt. For en katt er dette naturlig. Den graver for å gjøre fra seg. Slik er det ikke med hund. Hunden skal ut for å gjøre fra seg samtidig som den luftes. I mine 22 år som hundetrener har jeg ikke hørt om noe slikt. Dette gagner ikke hunden. Hunder skal kort og godt ut. Innehunder fins ikke.
-Tenk på at det å anskaffe seg hund er en langvarig kontrakt. Småhunder som er både populært og riktig for mange lever i 10-12 år. Det å ha et dyr og hvordan det skal tas vare på, er ingen privatsak. Det er en offentlig sak, sier Gro Saugerud som til daglig arbeider med hund.
Det å kle ut hunden med briller, caps, store dresser og slikt kan skape brist i kommunikasjonen mellom hundene.
Gro Saugerud i dyrevernnemnda for Drammens-regionenArtikkeltags