– Vi vil ikke sitte å vente på jobb, forteller det tsjetsjenske paret.
For tre uker siden inngikk de en avtale om leie av et lite lokale i Engene i Drammen. For 2000 kroner i måneden forsøker paret å etablere sin egen kursvirksomhet.

Sterk CV
Ruslans Khaskhanovs CV vitner om omfattende kunststudier fra kunstskole i Tsjetsjenia, kunsthøyskole i Dagestan, samt kunstakademi og universitet i St. Petersburg.

I tillegg har han hatt utstillinger og undervist i en rekke europeiske byer; Grosny, Rostow, Leipzig, Moskva, Wien, Seoul og St. Petersburg, samt på Tynset, i Bergen og Drammen.

– Dette er en kunstner i verdensklasse. Paret har jobbet hardt og spart av egne midler for å klare dette. De har hatt det tøft, men nå er de i gang. Jeg har tro på dem. Hvorfor skal så talentfulle personer sitte hjemme og motta trygd. Det er de for stolte til, fastslår Zahra Moini.

Idèer i grus
Som leder for Norsk senter for flerkulturell verdiskaping i regi av Rådet for Drammensregionen, har Moini sett for mange eksempler på visjoner som er lagt i grus.

– Det er ganske mange idéer som stopper opp på grunn av manglende finansiering, selv om det ofte ikke er snakk om mer enn 100 000 kroner i startkapital. Uten nettverk og oppsparte midler blir det vanskelig, konstaterer Zahra Moini.

I dag står Ruslan Khaskhanov og Angela Vitieva uten finansiering. Etter at begge avsluttet introduksjonsprogrammet for flyktninger i februar, har paret vært på jakt etter et lokale.

"Litt kaos"
Siden oppstarten har de undervist syv studenter i klassisk malerkunst i olje, akryl, akvarell og tegning. Studentene får opplæring i materiallære, utendørstegning, portrett, anatomi, komposisjon, stilleben, landskap og farger.

– Hvis en kunstner har seriøse ambisjoner, må man gå gjennom den klassiske retningen. Det er da man lærer alt om anatomi, komposisjon og fargesetting. Etterpå kan kunstneren velge ulike retninger, som impresjonisme og surrealisme. I dag går mange rett på paletet og blander farger. Da blir det lett litt kaos, mener Khaskhanov.

Angela, som er utdannet pedagog, tar seg av den kommersielle siden etter gründerkursing.

Nerdrum-fan
Ektemannen støtter seg til norske kunstnere innen samme tradisjon; Odd Nerdrum, Jan Valentin Sæther og Marius Moe. I neste uke skal han besøke Nerdrum etter å ha mottatt en personlig invitasjon.

Under krigen i Tsjetsjenia opplevde han og familien krigens grusomheter. I dag vil Ruslan helst slippe å snakke om det.

– Jeg tenker mye, men vil ikke snakke om politikk. Jeg er trøtt av politikk. Som kunstner følte jeg meg presset. Det var en vanskelig tid. Nå vil jeg helst glemme og snakke om fremtiden, insisterer Khaskhanov.

Deprimert
Etter tre år på asylmottak fikk paret oppholdstillatelse. Deretter flyttet de til Lier. I dag bor de i Drammen.

– Da vi bodde i asylmottaket hadde vi ikke rett til norskopplæring. Det var en tid preget av usikkerhet, uten språk og jobb. Jeg ble deprimert av det, husker den tsjetsjenske kunstneren.

I dag er alt snudd på hodet. Paret har deltatt på norskkurs, etablert seg med ny bedrift i Drammen og ser lyst på livet.

Les også: Innvandrerledigheten halvert