Gå til sidens hovedinnhold

Norsk Roseforening registrerer byens roser

Artikkelen er over 12 år gammel

Roser fra hager i Drammen kan ende opp som forskning på universitetet på Ås.

Drammen: Norsk Roseforening inviterte i går byens hageeiere til å ta med en kvist av sine gamle roser for å få dem registrert.

– Vi kartlegger gamle hageroser, forteller aksjonsleder Unni Dahl Grue for roseregistreringen.

600 rosearter registrert

Foreningen har så langt jobbet i fire-fem år med registrering over hele Østlandet. 600 ulike rosearter er registrert. I går var turen kommet til Drammen. To av dem som dro til Gulskogen gård med kvister av rosebuskene sine, var Sigrid Strand og Erna-Marie Thorkildsen.

– En av disse er fra en have fra 1920, så det blir spennende å høre hva de kan fortelle, sier Strand.
Dahl Grue kan fortelle at en av dem er et flott eksemplar av typen "Minette".

Roser fra hele lier

Rundt ti personer hadde møtt opp med roser da Drammens Tidende var innom registreringsstanden i går formiddag. Representantene fra Lier bygdetun stilte med absolutt flest roser. Mer enn 20 ulike typer, sortert i bokser

– Dette er roser fra bygdetunet som er samlet inn fra hele bygda. Vi håper å få vite hva slags typer de er. Det blir jo lettere å snakke med dem når de har et navn også, blunker Tove Riise.

Vil bevare gamle rosearter

Roseregistrerer Dahl Grue er veldig glad for det gode frammøtet. Hun forteller at målet er å finne både kjente roser, truede roser og ukjente roser.

– Så kommer vi til å velge ut noen arter som skal dyrkes på Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, forteller hun.

Målet er å bevare gamle rosearter også i fremtiden.

– Disse gamle rosene er levende antikviteter, sier hun.

Kommentarer til denne saken