Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg

Kongsberg 20191015. 
En turgåer fant flere tonn etterkrigsmynt i skogholt i Buskerud, det er norske mynter fra 50-tallet delvis nedgravd i et skogholt utenfor Kongsberg. Det er sannsynligvis snakk om opp mot flere tonn. Eksperter fra Det Norske Myntverket og eieren Samlerhuset forsøker nå å få klarhet i hvor myntene kommer fra, og hvordan de havnet der.
Foto: Privat/Samlerhuset/Myntverket / NTB scanpix

Kongsberg 20191015. En turgåer fant flere tonn etterkrigsmynt i skogholt i Buskerud, det er norske mynter fra 50-tallet delvis nedgravd i et skogholt utenfor Kongsberg. Det er sannsynligvis snakk om opp mot flere tonn. Eksperter fra Det Norske Myntverket og eieren Samlerhuset forsøker nå å få klarhet i hvor myntene kommer fra, og hvordan de havnet der. Foto: Privat/Samlerhuset/Myntverket / NTB scanpix Foto:

Av
DEL

De trodde først de hadde funnet en haug med stein. Men haugen turgåerne hadde oppdaget ved Kongsberg, viste seg å være tonnevis med kobbermynter fra 50-tallet.

Myntene lå delvis nedgravd i et skogholt utenfor byen som er kjent for sine sølvgruver.

Turgåerne som ifølge NRK var ute for å se etter sopp, varslet Det Norske Myntverket på Kongsberg da de kom hjem.

Myntene bærer tydelig preg av tidens tann, og de har etter all sannsynlighet ligget på funnstedet i nærmere 70 år, siden slutten av 50-tallet, ifølge Det Norske Myntverket og eieren Samlerhuset. De forsøker nå å få klarhet i hvor myntene kommer fra, og hvordan tonnevis av dem har havnet i et skogholt.

Foreløpige undersøkelser viser at kobbermyntene er merket med «H7», som er kong Haakon VIIs monogram, som betyr at de er utgitt mellom 1946 og Haakons død i 1957. Myntene er åpenbart produsert på Det Norske Myntverket.

Styreleder i Samlerhuset og Det Norske Myntverket, Ole Bjørn Fausa, mener det er et mysterium hvordan myntene har havnet i skogen, og hvorfor de har blitt liggende så lenge.

– Det kan både være snakk om utbytte fra kriminelle handlinger, som eksempelvis ran av pengetransport, eller så kan de også ha kommet direkte fra Myntverket, sier Fausa.

Myntverket gjør nå nærmere undersøkelser av myntene, og kanskje vil de komme nærmere et svar på hvorfor myntene havnet i skogen.

(©NTB)

Artikkeltags