– Det siste du mister når du ligger i koma, er hørselen

MUSIKK SOM MEDISIN: Kathrine Sævre Breivik lå 11 uker i koma etter bilulykke for 20 år siden. Hun har brukt musikk som en del av veien tilbake til livet.

MUSIKK SOM MEDISIN: Kathrine Sævre Breivik lå 11 uker i koma etter bilulykke for 20 år siden. Hun har brukt musikk som en del av veien tilbake til livet. Foto:

Kathrine Sævre Breivik fikk ikke respondert da alle rundt sykesengen snakket om at hun nok kom til å våkne som «grønnsak».

DEL

– Jeg husker jeg ba om at jeg ikke måtte våkne som brokkoli, for det liker jeg ikke, sier Kathrine Sævre Breivik, til stor latter fra de drøyt 30 frammøtte på Kafé 2. etg. i Åmot torsdag kveld.

«Jubileum»

Det var nemlig med humor og glimt i øyet at Geithusdamen fortalte om hvordan hun fant veien tilbake til livet etter den tragiske ulykken for 20 år siden. Det handler om humor, musikk og Gud.

– Tenk, 20 år. Det er jo faktisk jubileum, sier hun nok en gang med glimt i øyet.

Hun er en av ganske få som kan fortelle hvordan det er å være i koma, og hørselen er altså det siste som forsvinner. 11 uker lå hun slik, uten å kunne røre seg. Årsaken var en fatal bilulykke, etter et møte med skogens konge.

– Jeg hadde vært på konsert med koret, og skulle bare kjøre de ti minuttene hjem. Jeg skal fortelle dere at jeg er glad datteren min var syk, ellers hadde både hun og mannen min også vært med og vi kunne endt opp i rullestol eller enda verre alle sammen, oppsummerer Breivik.

Nervøs

Foredrag er noe Breivik ikke har holdt tidligere, og nervene nær sagt lå utenpå hovedpersonen i det hun entret scenen.

– Da jeg skjønte at det bare kom flere og flere, ble jeg mer og mer nervøs. Dette er ikke noe jeg har gjort før, eller føler meg særlig komfortabel med, innrømmer hun.

Likevel satt alt som det skulle, og «rullingsen» – som er hennes eget kallenavn på seg selv som rullestolbruker – ble fristet til gjentakelse.

– Absolutt. Fortsettelse følger, kan du skrive.

(Saken fortsetter under bildet)

Kathrine Sævre Breivik. Lå 11 uker i koma etter bilulykke for 20 år siden. Har brukt musikk som en del av veien tilbake til livet.

Kathrine Sævre Breivik. Lå 11 uker i koma etter bilulykke for 20 år siden. Har brukt musikk som en del av veien tilbake til livet. Foto:

Bare oppturer

Nesten tre måneder i koma, og påfølgende opptrening tar selvsagt på. Men for den blide geithusingen har ikke livet vært fylt med annet enn oppturer etter ulykken.

– Jeg fant raskt musikken, og særlig musikken til Lynda Randle. I tillegg har jeg funnet mye glede i menigheten og Gud, sier hun.

Noen smakebiter av musikken ble framført også for de frammøtte på Kafé 2. etg, men først og fremst var det Breiviks ord som gledet publikum.

Viktig innput

Anne Kat. Håskjold, som driver kafeen på Åmotsenteret, er storfornøyd med endelig å ha overtalt den nervøse hovedpersonen til å komme opp på scenen og fortelle sin historie.

– Dette er jo en virkelig trivelig og oppegående dame, som har vært mye her i kafeen. Etter hvert som jeg har blitt kjent med henne, har jeg brukt mye tid på å bearbeide og få til dette, sier hun.

Og selv om det ble mye humor og latter underveis i foredraget, håper Håskjold at mange sitter igjen med det viktige budskapet om at alt er mulig.

– Rett og slett et viktig innput og litt ettertanke, sier hun.

Artikkeltags