DRAMMEN: Månedsskifte betyr opptelling av statistikk, også for Statens vegvesen.

I dag kom de offisielle tallene for juni-trafikken som oppsummerer konsekvensene av ulykkene.

Fordelt på 23 ulykker ble totalt 33 trafikanter skadd i ulykkene på de lokale veiene i årets første sommermåned. Gledelig er det at ingen personer mistet livet i distriktet i årets sjette måned.

Øverst i artikkelen kan du se et interaktivt kart over samtlige ulykker og skadeomfang helt tilbake til 2009!

To omkomne på lokale veier

Sett i hele Buskerud under ett, omkom én eldre bilist i kollisjon med et vogntog på riksvei 7 ved Gulsvik. Fordelt på 32 ulykker, ble totalt 45 personer skadd i hele Buskerud.

Så langt i år har i alt 12 mennesker omkommet på veiene i Buskerud, sammenliknet med ni på samme tid i fjor. To av ulykkene har skjedd i distriktet, der et eldre samboerpar omkom i en møteulykke i Lier i februar, mens en mann i 60-årene fra Drammen omkom i en kollisjon på Åssiden i mai.

Men selv om ingen har omkommet i trafikken i vårt distrikt i juni, betyr ikke det at tallene er gode for resten av landet.

Vegvesenets foreløpige tall viser at 15 omkom i juni-trafikken, mot 16 i fjor. I løpet av årets seks første måneder har 75 mistet livet på vegene, som er to flere enn på samme tid i fjor, heter det i en pressemelding.

– Ulykkene er mange og konsekvensene alvorlige i sommertrafikken. Økt trafikk betyr økt risiko, og alle som ferdes på vegene har et felles ansvar for å bidra til trafikksikkerheten, sier Guro Ranes – som leder trafikksikkerhetsarbeidet i Statens vegvesen.

LES OGSÅ: Fire mistet livet i sommertrafikken

Frykter ny ulykkessommer

Også Trygg Trafikk frykter stygge tall i løpet av sommeren.

– Vi frykter en ny ulykkessommer, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

En gjennomgang av sommertrafikken i juni, juli og august de siste fem årene avdekker de harde fakta:

  • 61 blir trafikkdrepte i de tre sommermånedene
  • 1.764 politirapporterte trafikkulykker med personskader
  • 2.378 skadde i trafikken i juni, juli og august

Høy fart er en gjenganger i Vegvesenets analyser av sommerulykkene. Forholdet mellom fart og risiko er sterk og veldokumentert. Det er ikke bare svært høy fart som tar liv, men at selv moderate fartsovertredelser kan få alvorlige og livsfarlige konsekvenser.

– Fem prosent fartsøkning gir ti prosent økning i ulykkene og 25 prosent økning i antall døde. Økes farten fra 80 til 93 km/t, dobles risikoen for å bli drept i en ulykke. Det er mange faktorer som spiller inn ved en ulykke. Men en ting kan hver eneste av oss som kjører bil påvirke: farten vi kjører med, sier Guro Ranes.

LES OGSÅ: Frykter flere trafikkulykker