Gå til sidens hovedinnhold

– Anders Behring Breivik er utilregnelig

Artikkelen er over 9 år gammel

De sakkyndige mener Anders Behring Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig.

OSLO: De rettsoppnevnte sakkyndige skriver i rapporten som ble overlevert tirsdag, at Breivik i oppkjøringen og gjennomføringen, samt i samtaler med rettspsykiaterne, har vært psykotisk, skriver VG Nett.

Konklusjonen i rapporten er at Breivik er utilregnelig.

Samtaler

Rettspsykiaterne har hatt 13 samtaler med Breivik. Rapporten deres på 230 sider ble tirsdag levert til Oslo tingrett.
 
Psykiater Torgeir Husby og medsakkyndig Synne Sørheim har vurdert om Breivik var tilregnelig eller ikke da han massakrerte ungdommer på AUFs sommerleir på Utøya og sprengte en bombe i regjeringskvartalet 22. juli. 77 mennesker ble drept og svært mange skadd.
 
– Det har vært et svært vanskelig og omfattende arbeid. Det er den største saken i hvert fall jeg har vært borte i, og den er vel også den største saken i norsk krimpsykiatrisk historie, uttalte Husby til NTB på vei inn i tingretten tirsdag formiddag.
 
TEMA: Terrorangrepene 22. juli

I juridisk teori er en gjerningsmann uskyldig dersom han begår kriminelle handlinger uten å være tilregnelig. Men VG Nett skriver at normalt vil en konklusjon om at man er strafferettslig utilregnelig, nærmest automatisk innebære at Breivik blir dømt til tvungent psykisk helsevern.

Paranoid schizofreni

De sakkyndige konkluderer med at Anders Behring Breivik har diagnosen paranoid schizofreni. De mener denne diagnosen over tid har endret Breivik.
 
I rapporten skriver de sakkyndige at Breivik lever i sitt eget vrangforestilte univers, og de mener alle hans tanker er styrt av dette. De sier Breivik har «bisarre» og «grandiose» vrangforestillinger», der Breivik selv mener seg utvalgt til å lede hvem som skal leve og hvem som skal dø.

LES MER: – Kan dømmes til tvunget psykisk helsevern på livstid

Han ser seg også som utvalgt til å frelse folket. Breivik skal ha fortalt de sakkyndige at han har begått drapene av kjærlighet til sitt folk. Han mener han er den mest perfekte ridder siden andre verdenskrig, og han mener hans organisasjon Knights Templar vil overta makten i Europa.
 
Breivik har også antydet at han ser seg selv som framtidig regent i Norge.

Kommentarer til denne saken