Gå til sidens hovedinnhold

Anmeldte egne ansatte

Artikkelen er over 11 år gammel

Tre ansatte i Tunsberg bispedømme er politietterforsket etter beskyldninger om seksuelle overtramp.

Buskerud: Der Den katolske kirken i Norge ikke har gått til politiet med sin kunnskap om sexovergrep, har den Den norske kirke gjort det stikk motsatte.

I løpet av 2008 og 2009 fikk Tunsberg bispedømme inn tre alvorlige meldinger om seksuelle overtramp. Det fikk bispedømmet til å reagere.

– Vi sjekket med politiet, og den ene var allerede politianmeldt. De to andre meldingene vi fikk inn anmeldte vi selv, forteller biskop Laila Riksaasen Dahl til Drammens Tidende.

Går til politiet

– Våre rutiner er å gå til politiet for å få de til å undersøke sakene. Så er det politiet som vurderer om de vil opprette sak på dette. Det er viktig at det er rettsinstansene som gjør dette, fortsetter kirketoppen.

– Det er vårt ansvar at dette blir slått ned på og forfulgt.

– Hva syntes du om det som skjer i Den katolske kirken?

– Jeg er i alle fall veldig glad for at vi ikke har noe eget institutt som skal ordne dette selv. Det kan fort føre til en ukultur, sier Riksaasen Dahl og fortsetter:

– Vi har veldig klare prosedyrer i Den norske kirke. Det er vi glade for. Men vi ønsker fortsatt at det blir et krav om politiattester for kirkeansatte som skal jobbe med barn og unge. Kirken har så langt ikke blitt hørt i dette ønsket.

– Og dere har ikke noen «hemmelige arkiver» som det snakkes om i Den katolske kirken?

– Nei.

– Fulgt opp

Politiet har etterforsket de tre sakene som ble anmeldt, og alle tre ble henlagt. Det var tre forskjellige kirkeansatte som ble anmeldt, blant andre en prest.

– Hva ble de etterforsket for?

– Det gikk på utilbørlig atferd. Det gikk på at oppførsel ble misforstått, sier Riksaasen Dahl.

Alle de ansatte som har vært under etterforskning for sin oppførsel blir fulgt opp i ettertid.

– Det er jo grunner til disse misforståelsene. Derfor ser vi på oppførselen og følger opp dette, sier Riksaasen Dahl.

Les også: Vil vandelssjekke ansatte 

Ønsker å ta det på alvor

Kirkens ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep sier de stadig får henvendelser om overgrepssaker som handler om misforståelser knyttet til roller og makt i kirken.

– Det er mye dumt og unødvendig som skjer fordi overgriperen misforstår sine egne roller, grenser og makt, sier Solveig Nielsen i Kirkens ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

– Er kirken flink til å håndtere overgrepssaker?

– Det kan jeg verken svare ja eller nei på. Kirken ønsker å ta dette på alvor og jobber med rutiner skal være gode og sikre og et apparat som kan ivareta den utsatte.

De siste ti årene har det vært jobbet med at det skal bli lettere å nå fram i systemet.

– Mange har opplevd at varselet ikke kommer fram og at det tar tid. Det handler om å nå fram i apparatet der alle kjenner alle, sier Nielsen.

Kirkens ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep har ikke fått flere henvendelser fra folk etter at det denne uken kom fram at en altergutt hadde vært utsatt for overgrep av en prest i den katolske kirke i Trondheim.

– Min erfaring er at reaksjonene etter slike saker ofte tar tid. Når sakene kommer opp velter følelsene fram og for mange bruker de tid på å oppsøke hjelp i ettertid, sier Nielsen.

Kommentarer til denne saken