BUSKERUD: I meningsmålingene utført av Sentio for Drammens Tidende er trenden den samme som på nasjonalt plan. Høyre går kraftig fram og Arbeiderpartiet kraftig tilbake.

Det kan bety nye koalisjoner og ny fylkesordfører i fylkeshuset etter neste høst.

I mandatfordelingen vil det bety at Ap mister tre mandater, mens Høyre får to, og Fremskrittspartiet en ekstra representant i fylkestinget.

Ryberg får skryt for arbeidet sitt, og har på ingen måte gitt opp vervet selv om målingene ikke går hans vei.

– Jeg er optimist, det er lenge igjen til valget, sier han og viser til at Ap ofte gjør gode valg.

– Nå er det viktig å få fram de politiske sakene, sier han og mener krangling internt i regjeringen og negativt fokus i media ødelegger for den politiske hverdagen «ute i virkeligheten.» Han tror målingen viser de nasjonale tendensene som ikke er et resultat av det lokale arbeidet.

– Jeg får mange tilbakemeldinger på at jobben vi gjør er i riktig retning, sier han.

Samlet fremgang

Med dagens måling, mister den sårbare koalisjon med samarbeid mellom de rødgrønne og Venstre sitt flertall. Ifølge målingen ville Høyre og Frp ha et rent flertall i fylkestinget, med til sammen 22 av 43 mandater.

LES MER: KrF ute av Stortinget

– Jeg synes det er svært gledelig at alle samarbeidspartiene går fram, sier Morten Eriksrød, leder av Buskerud Høyre.

Han fremhever at opposisjonspartiene Høyre, Frp og Kristelig Folkeparti har hatt et «utmerket samarbeid».

– Jeg har stor tro på at vi skal gå samlet fram og få flertallet, sier han og minner om at det kun var ett mandat som skilte opposisjonen og posisjonen for tre år siden.

Med den solide høyrevinden i ryggen, har partiet naturlig nok varslet at de satser på å kapre fylkesordføreren. Da er Eriksrød, som er tidligere ordfører i Kongsberg, en av Rybergs mest realistiske utfordrere. Han tror på ingen måte kampen er over.

– Det er altfor tidlig å skrive en politisk nekrolog for Ryberg, sier Eriksrød.

LES OGSÅ: Skrytes av Ryberg

Viktig sentrum

Som ved tidligere valg, vil trolig sentrumspartiene allikevel bli sentrale når koalisjonene skal finne sammen.

I 2007 var det Venstre som sikret flertallet for de rødgrønne med ett mandat, og Runolv Stegane (V) fikk varaordførervervet. Han er fornøyd med samarbeidet og ønsker å fortsette i samme sport.

– Men vi er ikke låst i det samarbeidet. Vi går til valg på vårt program, og er med der vi får mest gjennomslag for vår politikk, sier Stegane. Neste år kan det være Kristelig Folkeparti som kan få en ønsket vippeposisjon. De kan orientere seg både til høyre og venstre, påpeker fylkestingsmedlem Trond Johansen (KrF).

– Som sentrumsparti kan vi jo det, sier han og legger til at de har «et utmerket samarbeid» i opposisjonen i dag.

– Vi snakker mye sammen om fremtiden. Jeg tror på at KrF kan komme i posisjon i neste periode. Vi har mange saker vi kunne tenke oss å dreie litt på, sier han.

Les flere nyheter