Som prosjektleder i Unicef Norge snakker Kristin Oudmayer fra Lier ofte med foreldre om ungdoms bruk av sosiale medier og mobiltelefon. Da understreker hun at det er viktig at foreldrene er interessert i barnas digitale verden, men at de samtidig må bygge tillit og ikke innføre et kontrollregime.

Del på Facebook

Bygger mistillit

Oudmayer reagerer derfor på uttalelsene fra Kari Benjaminsen, leder av forebyggende avdeling ved Drammen politistasjon, i gårsdagens avis.
På et foreldremøte om rus og grensesetting ved Kjøsterud skole sa Benjaminsen at det er foreldrene som eier barnas mobilabonnement.

– Jeg mener tenåringens mobil ikke har noe på soverommet deres å gjøre. Etter klokka 23 bør den ligge i stua, og kommer det meldinger etter det, bør dere som foreldre sjekke dem, sa Benjaminsen.

På dt.no har flere lesere reagert på uttalelsen. Det gjør Kristin Oudmayer også.

«Jeg har hørt mye rart fra Kari Benjaminsen opp gjennom årene, men dette tar kaka. Tillit og åpenhet bør da være anbefalingene og tipsene, istedenfor å gå bak tenåringens rygg.»

HER KAN DU LESE HELE DEBATTEN– Med hennes råd starter foreldrene med å bygge mistillit, mener Oudmayer, som også er kjent som forfatter av boka « Fordi jeg fortjener det?» – en bok der mobbeofre fra hele landet forteller sine historier.

LES OGSÅ: Politiet: «Vi blir helt svette av hvor lite foreldre vet om hva som skjer på ungdomsfester»

Kontroll

Oudmayer mener foreldrenes oppgave er å skape tillit og åpenhet.

– Vis at dere bryr dere og er opptatt av de unges arenaer. PC-en kan gjerne stå i stua, men det må ikke være et krav. Foreldre har ikke innsynsrett, sier Unicef-medarbeideren.

– Hva hvis foreldrene mistenker at barna ruser seg. Er det da greit at de leser barnas sms-er?

– Hvis det er sterk mistanke og bekymring for at ungdommen ruser seg, så forstår jeg at foreldrene sjekker. Men jeg synes ikke noe om at politiet går ut med så klare råd om kontroll, svarer Oudmayer.

Hun mener foreldre som snoker risikerer å miste barnas tillit.

– Da vil de kanskje flytte kommunikasjonen til steder der foreldrene ikke har mulighet til å få innsyn. De kan skaffe seg simkort og telefoner som foreldrene ikke vet om, og de kan bruke PC-er på skolen og hos venner. Det er mye skumlere, mener Kristin Oudmayer.

LES OGSÅ: Livsfarlig partydop utbredt blant ungdom

Privatliv

Hun sier at barn ikke nødvendigvis skal dele alt med foreldrene, og at det kan oppleves som krenkende hvis foreldrene snoker på telefonene og PC-en.

– Barn har rett til et privatliv. mener Oudmayer.

LES OGSÅ:Kuttet ut dopet for datteren