Gå til sidens hovedinnhold

Bøndene vil tømme butikkene for brød

Artikkelen er over 9 år gammel

Bøndene vil blokkere melanlegg og tømme butikkene for brød i protest mot statens tilbud i årets jordbruksoppgjør.

NORGE: Målet med brødaksjonen er å få folk til å hamstre brød, slik at hyllene tømmes for bakverk.– Vi vil få fram at norsk mat ikke er noen selvfølge. Brødaksjonen er en markering av bøndenes misnøye med regjeringens tilbud i årets jordbruksforhandlinger, sier lederen i Norges Bondelag Nils T. Bjørke.

LES OGSÅ: Bondedemonstrasjon på Bragernes torg

Blokade

Medlemmer av Bondelaget og Småbrukarlaget vil tirsdag blokkere utkjøringen av matmel til følgende anlegg:
* Vaksdal ved Bergen.
* Buvika ved Trondheim.
* Skien i Vestfold.
* Bjølsen i Oslo.

I tillegg skal bøndene mobiliseres til å kjøpe opp brød fra butikkene, for å forsterke effekten av blokaden mot møllene.

LES OGSÅ: En av fem vil bli bonde

Aksjoner

Sinte bønder markerte sin frustrasjon med årets jordbruksoppgjør med spredte lokale traktoraksjoner allerede dagen etter at forhandlingene ble brutt lørdag.

Mandag ble aksjonene trappet betydelig opp med blant annet tømming av melk rett i kloakken i Bergen, «kidnapping» av ordførere og levering av ei ku på døra til Kvinnherads ordfører.

– Vi vil få fram at norsk mat ikke er noen selvfølge

Flere steder rundt om i landet ble trafikk-knutepunkt blokkert i kortere eller lengre perioder av traktorer, blant annet pendleparkeringen ved jernbanestasjonen i Ås i Akershus.

LES OGSÅ: Bønder vil ha lov til å treske om natten

Stor avstand

Bøndene valgte lørdag å bryte årets jordbruksforhandlinger allerede før de var kommet i gang. Statens tilbud på 900 millioner kroner var for langt unna bøndenes krav på 2,2 milliarder kroner til at Bondelaget og Småbrukarlaget i det hele tatt ville forsøke seg på forhandlinger.

Mens statens tilbud ville gitt bonden et lønnsløft på 13.000 kroner, under den forventede inntektsveksten i samfunnet, ville bøndenes krav gitt et løft på 50.000 kroner.

LES OGSÅ: Risikabelt å være på jordet

Tomt 17. mai?

Nå antyder bondelagslederen at det kan bli tomt for brød før 17. mai.

– Det er jo et moment, sier han.

Aksjonen vil med andre ord treffe folk flest midt i matfatet, men bondelagslederen understreker at aksjonen er rettet mot regjeringen.

– Ni av ti nordmenn sier at de ønsker et landbruk av samme omfang som i dag. Vi er klare til å øke produksjonen i takt med befolkningsøkningen, men da må vi få økte inntektsmuligheter som sikrer rekrutteringen og et landbruk over hele landet, sier Bjørke.

Kommentarer til denne saken