Bytt passord nå, og igjen

BYTT OG BYTT: Henning Sund, it-ekspert, anbefaler alle å bytte passord nå.

BYTT OG BYTT: Henning Sund, it-ekspert, anbefaler alle å bytte passord nå. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

IT-eksperten Henning Sund fra Lier anbefaler alle å bytte passord nå, spesielt på nettsteder med nettbank eller der du handler.

DEL

DRAMMEN/LIER: Det har oppstått stor forvirring om hvorvidt du skal bytte passord etter at et stort sikkerhetshull på nettsider ble oppdaget. Feilen i den svært mye brukte krypteringsprogramvaren OpenSSL kan ha blitt utnyttet av hackere i to år.

- Utfordringen for den enkelte forbruker er at du ikke har sjanse til å vite om nettstedet du besøker er sikkert. Derfor bør alle skifte passord nå, og igjen om et par måneder, sier Henning Sund.

Han er styremedlem i IT-Arena, et nettverk for IT-firmaer i Drammen, og har jobbet med å bygge opp en rekke nettsteder.

- Det er ikke alle nettsteder som bruker OpenSSL – de bruker andre SSL-løsninger. Men det må man være ekspert for å finne ut.

Panikk

Sikkerhetshullet har ført til panikk for en rekke nettsteder, og store IT-firmaer som Evry og Atea ha rjobbet for fullt siden i går med å sikre nettstedene til sine kunder. Frøst og fremst jobbes det med nettbanker, og kunder som bruker BankID er sikre opplyses det nå.

- Som hovedregel bør du bytte passord hvert år. Først og fremst mye brukte steder som Facebook, Google og nettbank. Samt nettbutikker og andre steder du bruker kredittkort for å handle.

Nytt passord

Problemet er bare å holde styr på alle passordene. Dette finnes det både apper og enkle programmer til. Sund har et forslag til hvordan du kan lage gode passord som er lette å huske:

- Bruk et årstall, navn på et sted og de første bokstavene på nettstedet. Til nettbutikken Zalando kunne jeg for eksempel bruke 1974LierZala. Dette inneholder både tall og store bokstaver, og er vanskelig å hacke. Samtidig er det lett for meg å huske, sier Sund.

For øvrig bruker alle Amedias nettsteder, som dt.no, OpenSSL, men sikkerhetshullet ble tettet i går kveld.

Bank

Sparebanken Øst har i morgentimene sjekket med sin dataleverandør Evry, som har bekreftet at det ikke eksisterer sårbarheter i internettbaserte tjeneste. Banken viser også til at BankID har bekreftet at det ikke er nødvendig å endre passord.

Oversikt over hvor det nå er trygt å bytte passord finner du på tek.no.

LES OGSÅ: Skru av dette og få bedre batteritid

Artikkeltags