– Demonstrasjonen mot IS er et historisk vendepunkt

Yousuf Gilani er initiativtaker og talsperson for demonstrasjonen i Oslo.

Yousuf Gilani er initiativtaker og talsperson for demonstrasjonen i Oslo. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Det er historisk når alle religioner og partier samler seg i demonstrasjonen mot muslimske ekstremister, men også et vendepunkt når det er muslimer selv som tar initiativet mener Abid Raja (V).

DEL

OSLO: – Det er et stort sunnhetstegn at initiativet ikke kommer fra oss politikere, men at det vrengte seg i magen til vanlige muslimer i Norge da man så IS på TV og Profetens Ummah på VGTV. Tre unge jenter gikk foran, grep øyeblikket og skapte vendepunktet Norge har ventet på, sier Raja til NTB.

Demonstrasjonen tar avstand fra islamistgruppen Den islamske staten (IS), som forrige uke halshogde den amerikanske journalisten James Foley, og fra den norske gruppen Profetens Ummah, som støtter dem.

– Viktig og bra

Justisminister Anders Anundsen (Frp) skal også være til stede under demonstrasjonen. Også han roser det store engasjementet rundt massemønstringen.

– Jeg synes det er et veldig viktig og godt arbeid som gjøres for å mobilisere en kraftig motkraft til de ekstreme kreftene som tross alt har fått fotfeste hos noen få. Og det er ikke minst viktig med tanke på å bevisstgjøre om problemet. Det at det er så mange som stiller opp og støtter opp om den markeringen, det er viktig og bra, sier Anundsen til NTB.

2.600 på Facebook

Tre timer før toget fra Grønland til Stortinget starter, har 2.600 personer meldt seg på via Facebook.

– Ingen vet hvor mange vi blir. Men at det kommer tusener, er helt sikkert. Fortell meg hvor og når det har skjedd tidligere at tre unge muslimske jenter tar initiativ til en demonstasjon. Så stiller statsministeren, Stortingets presidentskap og alle partilederne på Stortinget opp. Dette mangler sidestykke i all historie, sier Raja.

LES OGSÅ: – Nå er trollet kommet fram i lyset

– Vinne sammen

Han skal selv være blant de 16 appellantene som skal tale foran Stortinget. Både statsminister Erna Solberg (H), Ap-leder Jonas Gahr Støre, fungerende biskop i Oslo, Anne-May Grasaas og generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge er blant appellantene.

Statsminister Erna Solberg (H), sier til Aftenposten at demonstrasjonen gir et sterkt og viktig signal fra norske muslimer mot uakseptabel vold, intoleranse og et forsøk på å bruke religion for å legitimere dette.

– Jeg støtter norske muslimer og alle andre som tar dette oppgjøret. Denne kampen kan vi bare vinne sammen, sier Solberg til Aftenposten.

LES OGSÅ: – De er terrorister

– Står samlet

Den brede oppslutningen fra norske politikere og religiøse ledere gir ifølge Raja også et sterkt signal fra et samlet politisk Norge tilbake til norske muslimer.

– Det ene er at vi også støtter opp om de moderate muslimene. Det andre er at vi vet at det ikke er deres skyld, at de skal vite at de ikke er alene. Vi har hatt en tillitskrise mellom politi og innvandrere i Norge. Dette bygger relasjoner mellom de styrende og minoritetsmiljøet i Norge. Det vitner også om hva slags nasjon Norge ønsker å være, sier Raja.

Så langt har ikke arrangørene fått noen signaler om motdemonstrasjoner.

Følg demonstrasjonen direkte i vinduet under!

 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken