Dette skjer i terrorsaken onsdag

Onsdag skal blant annet Anders Behring Breivik kommentere og argumentere rapporten til Torgeir Husby og Synne Sørheim.

Onsdag skal blant annet Anders Behring Breivik kommentere og argumentere rapporten til Torgeir Husby og Synne Sørheim. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Onsdag får Anders Behring Breivik lov til å komme med sine motargumenter mot sakkyndigrapporten som kjenner ham utilregnelig. Deretter skal en av de skadde fra regjeringskvartalet vitne.

DEL

OSLO: Overlege Arne Stray-Pedersen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt fortsetter onsdag morgen framleggingen av obduksjonsrapportene om de fire siste drepte fra regjeringskvartalet.Deretter skal Breivik kommentere og argumentere mot
rapporten til dem han flere ganger har omtalt som Asbjørnsen og Moe: rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim. Han er uenig i deres konklusjon og mener de har løyet og vridd på ting han har sagt.

LES OGSÅ: – Forsto straks at det var en terroraksjon

Store forberedelser

Av tidshensyn måtte denne siste delen av Breiviks forklaring flyttes til onsdag. Forsvarerne har opplyst at deres klient har gjort store forberedelser til dette temaet. Å bli dømt som utilregnelig er Breiviks største frykt i rettssaken mot ham.

– Han skal hovedsakelig kommentere rapporten selv, men vi vil også stille ham noen spørsmål, sier statsadvokat Svein Holden.

Selve framleggingen av de rettspsykiatriske rapportene skjer først helt på tampen av rettssaken. Det andre psykiaterteamet skal i løpet av uka gi utfyllende kommentarer til Rettsmedisinsk kommisjon, noe kommisjonen begjærte mandag.

LES OGSÅ: Rystende detaljer om bomben og ofrene

Første bombevitner

Eivind Dahl Thoresen (26) var tilfeldig i området og ble mandag nevnt av Breivik som en av få han beklaget ble rammet.

– Det satte en støkk i meg da mitt navn plutselig ble nevnt. Jeg tror dette bare var taktikk av Breivik for å påvirke tilregnelighetsvurderingen ved å prøve å vise at han har empati, sa Thoresen til NTB mandag. Han mener det å vitne mot Breivik er en viktig del i hans arbeid for å legge saken bak seg.

De to andre fornærmede som var satt opp denne dagen, har meldt sykdomsforfall. Dermed er det 12 bomberammede igjen som skal vitne resten av uka. Seks av disse fikk lette og moderate skader og er ikke nevnt ved navn i tiltalen.

Ingen av vitnenes forklaringer blir kringkastet, og tirsdag avviste retten også NRKs ønske om å vise Breiviks reaksjoner på disse forklaringene.

Les alt om terrorangrepene og rettssaken her.

Artikkeltags