DRAMMEN: Både gamle og nye rådhus er med i kåringen av "norges peneste rådhus" - og rådhuset i Drammen er et av 24 forslag som skal vurderes av en jury, skriver Kommunal Rapport.

Det ærverdige rådhuset i Drammen er et kjent landemerke i byen, med sine karakteristiske tårn. Rådhuset sto ferdig allerede i 1871, og er tegnet av arkitekt Nils S. Eckhoff.

Byens ordfører Tore Opdal Hansen synes det er hyggelig med kåringen, og har troen på at rådhuset i Drammen kan gå helt til topps.

- Vi har jo et gammelt og ærverdig rådhus i tårnbygningen, som ble bygget til formålet etter bybrannen i 1866. Bygget har allerede fått flere utmerkelser, og ble totalrenovert på begynnelsen av 80-tallet, forteller Opdal Hansen.

- Sjel i veggene

Ifølge ordføreren er det ikke bare utvendig at rådhuset skiller seg ut fra andre bygg.

- Innvendig er dette en bygning som virkelig har sjel i veggene og høyde under taket. Det kan bli litt varmt om sommeren, men er en god arbeidsplass. Rådhuset er byens representasjonslokale, og fungerer veldig bra. Vi får mange komplimenter fra gjestene vi har på besøk, sier Hansen videre.

Opdal Hansen tror at Drammens rådhus kan gjøre det bra i kåringen.

- Det er mange flotte rådhus i Norge, blant annet i Haugesund og Oslo. At vi er blant de nominerte av landets 430 kommuner er uansett utfallet en liten seier i seg selv, sier Opdal Hansen.

Fem finalister

Juruyen skal plukke ut fem finalister blant forslagene den 2. september, og deretter er det opp til befolkningen å avgjøre hvilket rådhus som er det peneste.

Disse rådhusene skal vurderes av juryen:

1. Aust-Agder fylkeshus
2. Fredrikstad
3. Haugesund
4. Hornindal
5. Kongsberg
6. Levanger
7. Porsgrunn
8. Sarpsborg
9. Skien
10. Songdalen
11. Sunndal
12. Sør-Odal
13. Tromsø
14. Åseral
15. Eidsberg
16. Drammen
17. Hadsel
18. Farsund
19. Hamar
20. Sveio
21. Arendal
22. Stavanger
23. Bærum
24. Lillesand