Kvinnen i 20-årene hevdet hun var aleneforsørger og at barnefaren bodde et annet sted.

Men faren bodde i virkeligheten sammen med kvinnen og barna. Dermed fikk hun nesten 400.000 kroner i støtteordninger uriktig utbetalt fra Nav. Selv om hun har tre små barn, er hun nå dømt til tre måneders fengsel.

LES OGSÅ: Bilbedrager anmeldt

Aleneforsørger eller ei?

Som aleneforsørger finnes det en rekke støtteordninger hos Nav. Eksempelvis stønad til barnetilsyn, overgangsstønad, utvidet barnetrygd, småbarnstillegg eller bidragsforskudd. Mange aleneforsørgere får flere av tilskuddene samtidig.

– I flere tilfeller kan det bli mye penger. Faktisk opp mot 20.000 kroner i måneden, forteller Ludvig Guldal, leder for Nav Kontroll Sør.

– Vi undersøker rett og slett om det stemmer at den som hevder man er aleneforsørger, faktisk bor alene og er det

Støtteordningene er i stor grad basert på tillit, men Nav og politiet har i år sett på om det jukses med aleneforeldrerollen.

LES OGSÅ: Alenemor på TV

Er det slik at alenemoren faktisk bor uten far i huset?

– Vi har fått oversendt 35 mistenkelige tilfeller fra Nav i år. Fem er under etterforskning, tre er dømt, en er henlagt og resten av tilfellene ligger til vurdering hos oss, forteller Hans Lyder Haare, politiadvokat ved Søndre Buskerud politidistrikt.

LES OGSÅ: Rundlurt av kjæresten

Venter flere saker

Og han venter flere saker.

Så godt som alle sakene dreier seg om alenemødre, som hevder de er aleneforsørgere. Det er ikke etniske grupper som peker seg ut. Nordmenn er like godt representert som andre.

– Da blir det jo rart om det bor noen andre i boligen mannen skal bo i, samtidig som tannbørsten står i boligen han ikke skal bo i

– Det begynner med en mistanke i Nav-systemet, de gjør sine kontrollvurderinger, så sendes sakene over til oss, forteller politiinspektør Dag Einar Lyngås.
Sakene som undersøkes av Nav eller politiet kommer gjerne etter tips fra naboer, venner eller tidligere partnere.

LES OGSÅ: Tiltalt for bedrageri av banken

Spaner på mistenkte

Politiet etterforsker sakene som alle andre kriminalsaker.

– Det er mye vi gjør, eller kan gjøre. Eksempelvis etterforskning på sosiale medier, spaning, ransaking og beslag, vitneavhør eller undersøkelser av pengestrømmer og bankkonti, forteller Haare.  

LES OGSÅ: Forsøkt svindlet på nett

– Vi undersøker rett og slett om det stemmer at den som hevder man er aleneforsørger, faktisk bor alene og er det.

Det betyr at politiet gjerne undersøker boligen hvor mannen ikke skal bo, og boligen hvor det påstås han bor.

– Da blir det jo rart om det bor noen andre i boligen mannen skal bo i, samtidig som tannbørsten står i boligen han ikke skal bo i, sier politiinspektør Lyngås.

LES OGSÅ: 42 anmeldt for trygdesvindel

Knallharde straffer

Og straffene er knallharde. Er trygdesvindelen over 1 G (se faktaboks), så betyr det ubetinget fengsel, barn eller ikke.

– Vi har også et eksempel på en fembarnsmor som ble tatt for trygdesvindel. Hun måtte i fengsel i tre måneder, forteller Haare.

– I tillegg til de sakene som oversendes til politiet, er det også mange som ikke havner der. Saker hvor vi stopper stønaden, og mottaker må betale uriktig støtte tilbake, sier Guldal hos Nav.

LES OGSÅ: Mer enn 600 anmeldt for trygdesvindel