DRAMMEN: Rapporten er fra august 1989. Den er skrevet i forbindelse med at det ble satt et foreløpig punktum i etterforskningen ett år etter at Therese forsvant.

I rapporten kommer det fram at politiet mottok flere tips i saken som aldri ble sjekket helt ut.

LES OGSÅ: Therese-saken mot gjenopptagelse

Seksualforbrytere:

Totalt ble 155 personer avhørt. Ifølge Kripos-rapporten fra 1989 var flere av seksualforbryterne interessante i Therese-saken.

Flere av dem hadde vansker med å redegjøre for hva de gjorde den dagen Therese forsvant. Flere hadde også en tilknytning til Fjell og drammensområdet.

Enkelte hadde også et «tynt» alibi står det i rapporten. Konklusjonen er at arbeidet med å kartlegge disse personene ikke er totalt gjennomarbeidet.

Mann med arr:

En mann skal ha parkert en rød Volvo utenfor blokken der Therese bodde og gått inn i oppgangen.

En tegning av mannen ble offentliggjort og det kom inn 650 tips. 250 gjaldt navngitte personer. Politiet undersøkte 170 av disse tipsene.

Ifølge rapporten fra Kripos er ikke undersøkelsene omkring denne mannen fullstendig gjennomarbeidet og det gjenstår en rekke arbeidsoppgaver.

Rød Volvo:

Denne ble etterlyst, men ingen eier meldte seg. Politiet valgte derfor å kartlegge 421 Volvo-eiere i Oslo, Akershus, Buskerud og Vestfold som hadde rød Volvo i årsklassene 1982 til 1985.

Årsmodellen ble valgt etter vitneforklaringen. Kripos konkluderer med at arbeidet ikke er totalt gjennomarbeidet. I 1989 gjensto det kontroll av enkelte av bilene, Kripos mener søket i tillegg burde utvides.

Totalt på den tiden var det solgt 17.700 Volvoer av denne typen i Norge etter 1975.

Mannen i oppgangen:

En soldat hevdet han hadde sett Therese i oppgangen i blokken. Hun skal ha stått og snakket med en ukjent mann. Først fem dager etter at Therese forsvant fortalte soldaten om denne observasjonen. Det ble laget en tegning av mannen i oppgangen, men denne ble aldri offentliggjort fordi verken soldaten eller politiet var fornøyd med resultatet.

Et år senere ble det laget en ny tegning etter at soldaten skal ha sett en mann i Drammen som lignet mannen han så. Denne ble offentliggjort. Det kom en ny tipsflom til politiet, men da var etterforskningsstaben redusert og det manglet etterforskere til å gå like grundig gjennom tipsene som de gjorde med «mannen med arret».

Kun et fåtall av tipsene er kontrollert, og det gjenstår mye arbeid i systematisering og gjennomgang av disse tipsene skriver Kripos.

Fått inn flere nye tips

Familien har fått inn flere tips i Therese-saken. Noen av tipsene stemmer med opplysninger familien sitter inne med. Tidligere i år gikk familiens advokat, Fridjof Feydt, ut og fortalte at det var kommet inn tips om en mulig gjerningsperson i Therese-saken.

Tipset skal dreie seg om en navngitt person med tilknytning til Fjell. Mer ønsker han ikke å gå ut med før politiet eventuelt starter en ny etterforskning i Therese-saken. Etter at det ble kjent at Thomas Quick, som er dømt for drapet på Therese Johannessen i 1988, kan få saken sin gjenopptatt har familien mottatt nye tips i saken.


– Jeg kan bekrefte at vi har fått inn to nye tips i saken som er ganske interessante. De peker i retning av de tipsene vi allerede har, sier Thereses mor, Inger-Lise Johannessen.

Dersom svenske Thomas Quick blir frikjent for drapet på Therese Johannessen, vil Inger-Lise Johannessen kreve at politiet i Drammen gjenopptar etterforskningen i saken.

LES OGSÅ: Kritisk til Quick-bevis