DRAMMEN: Vanligvis bugner det av tenåringer på Kjøsterud skole. Men forrige uke var det foreldrene deres som strømmet inn dørene. De benket seg ned, i en klam sal, for å få noen gode tips i deres hittil vanskeligste jobb: å være foreldre til tenåringer.

Del på Facebook

– Jeg tror vi foreldre er noen lettlurte fjols alle sammen. Det er veldig bra at vi fokuserer på grenser som på møtet i dag, sier Bjørn Sæterøy (50).

Han håper at foreldrene i fellesskap kan komme fram til noen kjøreregler som gjør at de ikke føler seg dum eller kontrollerende når de for eksempel ringer for å sjekke om tenåringen virkelig er der han sier.

LES OGSÅ: Livsfarlig partydop utbredt blant ungdom i Drammen

Enormt press

Det var ikke bare Sæterøy som ble ivrig i diskusjonen etter at leder Kari Benjaminsen for forebyggende avdeling ved Drammenspolitiet ga dem et innblikk i tenåringens forhold til rus.

– Vi har sett ungdommer i Drammen med promille på 4,6. Hårene på armene mine reiser seg når jeg sier det. Den tenåringen skulle ikke ha levd i dag, sier Benjaminsen.

Hun forteller om et enormt press blant ungdommer i Drammen både til å drikke alkohol og flytte grenser.

LES MER: Fem gode råd til tenåringsforeldre

Politiet ser også at porten inn til sterkere stoff, er alkohol. Den gjennomsnittlige debutalderen for alkohol er nå 14,5 år.

– Vi ønsker å utsette den debutalderen. Men det får vi bare til sammen med foreldrene, sier Benjaminsen.

Avhengig av samarbeid

Målet for politiets forebyggende avdeling er at ungdom skal få seg en utdannelse og jobb og ikke havne innenfor dørene deres.

– For å få til det er vi fullstendig avhengig av et samarbeid med foreldre som tør å sette grenser, sier Benjaminsen.

Mange foreldre tror at hva de sier og gjør har liten betydning for poden. Men det stemmer ikke.
– Holdingene deres til alkohol hjemme smitter tydelig over på barna, sier Benjaminsen.

Politiet ser blant annet at ungdommer sitter hjemme og drikker på gutterommet, mens foreldrene også er i huset. Deretter stikker de på fest, men kommer hjem til avtalt tid og går og legger seg. Da blir ikke foreldrene skeptiske. De tenker: Vi har en bra pode vi. Han gjør ikke noe galt.

LES OGSÅ: Kutter ut dop for datteren

Tydelige grenser

De fleste foreldre ønsker det beste for sine barn, men er usikre på hva som er det rette i forhold til grensesetting av tenåringer.

Der er Benjaminsen tydelig.

– PC-en bør stå i stua. Dersom den blir klappet igjen når du går forbi, har du grunn til å bli nysgjerrig. Det er dere som foreldre som eier mobilabonnementet til ungene deres. Jeg mener tenåringens mobil ikke har noe på soverommet deres å gjøre. Etter klokka 23 bør den ligge i stua og kommer det meldinger etter det, bør dere som foreldre sjekke dem, sier Benjaminsen og vet at hun på grunn av slike uttalelser får tilnavnet «nazi-Kari».

LES MER: Drammenspolitiet beslaglegger livsfarlig GHB hver eneste uke