Gå til sidens hovedinnhold

For syk til å straffes

Artikkelen er over 11 år gammel

Den brannsiktede 35-åringen er for frisk til å bli innlagt, men for psykisk syk til å bli straffet. Nå krever Anders B. Werp handling.

DRAMMEN: Stortingsrepresentant Anders B. Werp (H) er kritisk til at samfunnet ikke blir beskyttet mot den brannsiktede kvinnen.

– En gjentakende brannstifter skaper betydelig uro og usikkerhet i nabolaget, sier Anders B. Werp.

Justis– og politidepartementet har siden 2006 arbeidet med en lovendring der syke kriminelle som begår vedvarende og samfunnsskadelig kriminalitet kan få et tidsbegrenset tvungent opphold i psykisk helsevern. Siden revisjonen av straffeloven i 2002 har ikke samfunnet kunne vernes mot kriminelle personer som er for friske til tvungen behandling samtidig som utilregnelighet gjør at strafferettsapparatet ikke har kunnet reagere mot personen.

LES OGSÅMistet alt i brannen

Høyrepolitikeren mener dette arbeidet går for sakte.

– Regelverket slik det er i dag er utydelig og skaper gråsoner. Dette skaper utrygghet i samfunnet. Jeg etterlyser å få grensene klarlagt og at gråsonene i størst mulig grad blir fjernet, sier Werp.

I 2010 henla politiet i Søndre Buskerud straffesakene mot 22 personer som ble vurdert å være utilregnelige.

Utilregnelig i oktober

I oktober i fjor henla politiet saken mot 35-åringen etter at hun haddetent på sin egen leilighet to ganger i løpet av en natt.

Unntaksvis kan utilregnelige som begår farlig kriminalitet i dag dømmes til overføring til tvunget psykisk helsevern. Leilighetsbrannene i oktober ble av politiet ikke vurdert til å være så alvorlige at samfunnet måtte vernes mot kvinnen gjennom dette unntaket. Hyttebrannen forandret ikke politiets vurdering.

LES OGSÅ: Vanskelig å tvangsinnlegge: Strenge kriterier for bruk av tvang

Nå skal 35-åringen gjennom nye utredninger for å vurdere tilregneligheten hennes etter hyttebrannen på Landfalltjern. Først da kan politiet ta stilling til om kvinnen skal tiltales for ildspåsettelse av hytta eller om saken på nytt blir henlagt.

Tirsdag kveld ble kvinnen kjørt hjem etter å ha sittet i politiets varetekt siden pågripelsen søndag. Det er helsevesenet som nå følger opp kvinnen. Det er opp til kvinnen selv om hun vil benytte seg av dette. 35-åringen er fremdeles siktet for ildspåsettelse.

 

Kommentarer til denne saken