BUSKERUD: Manglende nedbør fører til ekstrem skogbrannfare i Buskerud nå. Meteorologisk Institutt har laget en indeks for skogbrannfare, og når indeksen er over 70 er det meget stor skogbrannfare. Nå er indeksen rundt 100 i Drammen, og antas fortsette å stige fremover.

- Det er utrolig tørt. Bare en liten gnist kan antenne en stor brann. En engangsgrill kan se uskyldig ut, men er årsak til mange skogbranner. Glødende kull og den sterke varmen som den avgir er nok til å starte en brann, sier avdelingssjef Per Døviken i Drammensregionens brannvesen.

Og selv om du tror engangsgrillen er slukket, er det ikke sikkert at den er det. Glør fra engangsgriller som ikke er ordentlig slukket kan føre til brann.

Regn

Forbudet gjelder overalt i kommunene Drammen, Øvre og Nedre Eiker, Lier, Sande, Svelvik, Sigdal og Krødsherad. Det er uklart hvor lenge forbudet vil vare.

- Forbudet vil vare helt til det kommer nedbør. Selv om det kommer nedbør nå, kan det fortsatt være tørt under. Nå trengs det vedvarende regn, understreker Døviken.

- Finnes det noen alternativer hvis man likevel vil grille?

- I skogen finnes det ingen alternativer. Nå må man grille hjemme, sier Døviken.

Følger man ikke forbudet, og likevel fyrer opp engangsgrill eller bål, risikerer man straffeforfølgelse og erstatningsansvar.

LES OGSÅ: 24-åring avhørt om gasslekkasje

Skogbrann ved Fjell

Utsett bråtebrenning

Om man har lov til å brenne bråte avhenger av kommunen man bor i. Drammen og Nedre Eiker har totalforbud, mens Lier, Sande og Øvre Eiker tillater brenning av tørt hageavfall utenfor sentrumsområder.

Brannvesenet anbefaler å utsette bråtebrenning til risikoen avtar.

-Anbefalingen fra oss er å vente til det kommer nedbør, sier Døviken. Ved flere anledninger har brannvesenet sett at bråtebrenning har kommet ut av kontroll, og ført til store branner og skader også på bygninger.

Skulle noen likevel velge å brenne bråte, understreker han at de må ha slukningsutstyr i beredskap.

Les mer om reglene for din kommune her

Bålbrenning trolig brannårsaken