Gransker selvmord i psykiatrien

Klinikksjef Kirsten Hørthe  mener størrelsen på klinikken kombinert med at de ansatte er flinke til å melde forklarer de høye tallene.

Klinikksjef Kirsten Hørthe mener størrelsen på klinikken kombinert med at de ansatte er flinke til å melde forklarer de høye tallene.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Én pasient tok livet sitt mens han var innlagt. De sju andre sto enten på venteliste, var i poliklinisk behandling eller utskrevet.

DEL

BUSKERUD: Åtte selvmord inngår i 22 varsler om alvorlige hendelser ved Klinikk for psykisk helse og rus i Vestre Viken Helseforetak så langt i år. Klinikken er den enkeltstående virksomheten i hele Helse-Norge som har flest alvorlige hendelser.

12 av de 22 varslene vurderte Helsetilsynet som så alvorlige at Fylkeslegen skal granske dem. Åtte er altså selvmord.

15. oktober varslet klinikken helsetilsynet om en pasient som tok livet sitt. Pasienten var suicidal, og hadde ifølge fylkeslegen vært innlagt på Lier sykehus.

Få dager senere, 26 oktober, endte en 33 år gammel mann livet inne på rommet sitt på Drammen Distriktspsykiatriske Senter. Hvordan kunne det skje, spurte familien fortvilet i Aftenposten sist uke.

– Svært tragisk

– Dødsfall i psykiatrien er en svært tragisk hendelse både for pasient, pårørende og behandlere. Vi jobber hele tiden med å forebygge selvmord og andre hendelser. Dessverre lykkes vi ikke alltid, og derfor er det svært viktig å følge opp disse hendelsene. Vi ser svært alvorlig på varslingssakene, og følger grundig opp hver enkelt sak, sier klinikksjef Kirsten Hørthe.

Drammen er ett av flere distriktspsykiatriske sentre (DPS) som inngår i Klinikk for psykisk helse og rus. Også Lier sykehus hører under klinikken.

Mange på Drammen DPS

En periode i vår var det mange selvmord og andre alvorlige hendelser ved Drammen DPS.

– Derfor har vi funnet grunn til å se på meldingene samlet. Vi får bedre kontroll ved å sakene i sammenheng; se etter om det er noe som går igjen, en fellesnevner, sier fylkeslege Ketil Kongelstad.

– Er du bekymret for at noe er galt ved Drammen DPS?

– Når vi har undersøkt disse sakene får vi se om det er grunn til bekymring. Men vi er litt obs og følger med.

LES OGSÅ: Telefonsamtalen som redder liv

Flinkere til å melde?

I hele helseforetaket var det pr. 30. september varslet om 45 alvorlige hendelser til helsetilsynet.
Ingen andre helseforetak i hele landet har flere varsler.

Alvorlige hendelser i denne sammenheng dreier seg om død eller alvorlig skade.

Men de mange meldingene behøver ikke å bety at flere psykiatripasienter i Vestre Viken tar livet sitt enn ellers i landet.
Både fylkeslege Kongelstad og klinikksjef Hørthe trekker fram god meldekultur som en forklaring. Altså at de ansatte er flinkere til å melde fra enn kolleger i andre helseforetak.

– Varslingskulturen er viktig å ta i betraktning. Det kan synes som om Vestre Viken har en god meldekultur både innen psykiatri og somatikk, mener Kongelstad og viser til at fordelingen mellom psykiatri og somatikk er ca. 50/50, som i de andre helseforetakene.

LES OGSÅ: Eldre dør av depresjon

Stor klinikk

– Det har de siste årene vært sterkt fokus på meldekultur, det vil si at alle alvorlige hendelser skal meldes i vårt eget system i tillegg til meldeplikten til tilsynsmyndighetene, sier Kirsten Hørthe.

Hun viser også til at klinikken er stor, med ca. ti prosent av landets befolkning i opptaksområdet.

LES OGSÅ: – Gjør så innmari vondt å oppleve

Artikkeltags