Har kjempet seg tilbake etter voldtekt

I denne grøften ble den da 18 år gamle jenta dratt ned i og voldtatt av en ukjent familiefar fra Polen. En nabo hørte skrikene og fikk stanset voldtekten.

I denne grøften ble den da 18 år gamle jenta dratt ned i og voldtatt av en ukjent familiefar fra Polen. En nabo hørte skrikene og fikk stanset voldtekten. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Anne (19) ble overfalt og voldtatt av en ukjent mann. Nå har hun engasjert seg, for å forebygge at andre skal oppleve det samme.

DEL

BUSKERUD: Den mannen ødela mye og gjorde livet mitt vanskelig, men han ødela ikke livet mitt. For hvordan livet mitt skal være, det bestemmer jeg selv, forteller den 19 år gamle jenta.

– I stedet for å bære på noe vondt for resten av mitt liv, vil jeg heller bruke kunnskapen jeg har fått etter opplevelsen til å hjelpe andre som har vært gjennom det samme, og hjelpe til med at det ikke gjentar seg. For meg eller andre. For dette kan faktisk skje hvem som helst, sier Anne.

Hun er engasjert i Amnesty sin kampanje «NEIerNei». For henne er det viktig å få formidlet at jenter ikke skal gå å være redde ute på kveldstid.

– Helst så bør en jo gå sammen med andre, men hvis en følger litt med på hva som skjer rundt seg, skal en ikke behøve å være redd. Det er når vi står sammen og hjelper hverandre, vi kan forhindre at slike ting skjer, sier Anne.

Overfalt av ukjent mann

Det er snart gått ett år. Det gjør fortsatt vondt å tenke tilbake til denne søndagen i begynnelsen av desember i fjor.

Anne hadde nettopp krysset Professor Smiths allé i boligområdet på Gulskogen. Hun trodde hun var trygg, der hun gikk mot Konnerudgata. Gatelyktene lyste opp det snødekte gangfeltet. Bilene suste forbi.
Hun hører på musikk. Det er søndag kveld, og hun er på vei for å møte en venninne.

Hjertet hopper over et slag. To hender tar tak rundt henne. Over armene, rett under brystet. Hun blir dyttet og dratt ned i en grøft rett ved Konnerudgata. Grøften er snødekt og det er kvister over alt.
Det er en mann hun ikke kjenner. En polsk familiefar på 31 år. Hans hensikter er å tvinge seg til samleie med den da 18 år gamle jenta i den iskalde snøen.

Først når han begynner å rive av henne klærne går det opp for henne hva som er i ferd med å skje.
Hun prøver å klatre opp av grøften. Det er for mye snø. Mannen er for sterk. Hun blir dratt tilbake.

– Jeg prøvde å snakke ham til fornuft, sa til ham «Vær så snill, du vil ikke gjøre dette. Vær så snill, ikke gjør dette», jeg gikk over til å snakke på engelsk, han viste ingen tegn til å skjønne hva jeg sa. Han var helt i sin egen verden, forteller Anne.

Fingrene hans lager røde merker i ansiktet hennes. Også 18-åringens mage, rygg og knær får merker etter mannens klorende fingre.

LES OGSÅ: Kampanje mot voldtekt

Slo, sparket og skrek

Anne slår og sparker for å komme seg ut av mannens grep. Hun er redd hennes kamp vil provosere ham til å bruke mer makt, kanskje han slår henne bevisstløs.

I tillegg roper hun. Høyt. Flere ganger. Hun er redd hun skal miste stemmen. Hun vet ikke om noen hører henne, eller hvor lenge hun må rope. Bilene fortsetter å suse forbi.

Hun husker ikke hvor lenge hun hadde ropt før hun får svar av en mannsstemme. En eldre kvinne har hørt rop fra utsiden og har løpt inn til sønnen i nabohuset.

Mannen stormer ut. Da han nærmer seg grøften ser han en mannsperson som krabber opp. Han ser at denne personen enten tørker av seg snø eller drar på seg buksa.

– Han stoppet da han hørte stemmer, da tok jeg sjansen på å krabbe opp av grøften, jeg løp mot krysset, der falt jeg sammen i tårer, forteller Anne.

Nabomannen bestemmer seg for å følge etter denne mannspersonen som kommer krabbene opp av grøften. Med politiet på øret løper han etter 31-åringen til en bolig i en av nabogatene. Her fant politiet familiemannen liggende i en seng med klærne på. Buksa og beina var våte. Både tingretten og lagmannsretten har dømt mannen til fengsel i fire år for voldtekt av den da 18 år gamle jenta.

31-åringen sier at han avbrøt forsøket på å ha samleie med 18-åringen, fordi han begynte å tenke på familien sin hjemme i Polen.

LES OGSÅ: Nabo stanset voldtektsmann

Turte ikke gå i mørket

Det siste året har hatt mange prøvelser for jenta som i dag har blitt 19 år. Hun har sittet ovenfor gjerningsmannen to ganger og fortalt hvordan voldtekten har skremt henne. At hun har vært redd for å gå ute alene om kvelden. At hun av og til har store problemer med å forholde seg til andre mennesker.

I tingretten er det første gang hun ser hvordan han ser ut. Det er rart og ubehagelig å være i samme rom som mannen. I lagmannsretten klarer hun ikke å se på ham. Hun vil bare glemme det som skjedde.

– Han sa unnskyld i den siste rettssaken, men jeg vet ikke om han mente det, eller om han sa det for å få mildere straff, sier Anne.

LES OGSÅ: Tilstår overfallsvoldtekt

Vil kunne føle seg trygg

Sommer har blitt høst, og desember nærmer seg dag for dag. Anne har nettopp fullført nok en skoledag. Hun sitter på en kafé, tar en slurk av glasset med den varme kaffe moccaen. Nok en gang går tankene tilbake til den vonde dagen for snart ett år siden.

– Dette er Norge, jeg burde ha rett til å føle meg trygg på gata, spesielt i et boligfelt, sier Anne.
Hun er fast bestemt på at hun skal fullføre videregående.


– I fjor var det vanskelig å holde tritt med de andre på skolen, og det var vanskelig å være sammen med folk.

Hun hadde mye fravær. Noen dager klarte hun ikke å gå ut av leiligheten en gang.
I høst kom vendepunktet. Hun ville ikke gå å ha det vondt lenger. Hun presset seg selv til å gå ute i mørket. Kvelden, favorittiden i døgnet, skulle bli hennes igjen. Skritt for skritt tok hun livet sitt tilbake.

– Ingen skal få ødelegge mitt liv. Jeg hadde en ubehagelig følelse i forhold til egen kropp, men det skal litt til for å knekke meg. Det er viktig å ha positive tanker, sier Anne.

Sammen med flere venner pakket hun kofferten og realiserte en stor drøm om å reise til Italia.

– Jeg følte at jeg mistet meg selv da det skjedde. I sommer fokuserte jeg kun på meg selv og skjemte meg bort. Det handlet om å få tilbake eierskapet til seg selv, sier Anne.

LES OGSÅ: -Føler at jeg ikke blir trodd

Artikkeltags