DRAMMEN/NORE : – Mamma! Nå er du Norges eldste, roper Ingeborg Traaen inn i høreapparatet til Kristi Øktedalen (109).

Moren sier ikke så mye til svar.

– Hun bare smilte. Mamma har alltid hatt så godt humør. Hver dag legger hun kabal, og sammen spiller vi siste stikk. Hun ler fortsatt godt når jeg taper, sier Traaen.

Del på Facebook

Var Norges eldste

På mandag sovnet Helene Andrea Nilsen stille inn på Fjell bo- og servicesenter med alle barnebarna rundt seg. Lungene orket ikke mer. De hadde pustet i 110 og et halvt år.

gg

Da hun døde var Nilsen den eldste nålevende personen i Norge.

– Hun var raus, bestemt, vennlig og veldig ungdommelig. Da broren min kom hjem fra byen, forsvarte hun ham alltid ovenfor foreldrene våre, sier barnebarnet Ie Pettersen.

Foran henne er gulnede bilder av en tid som har flydd forbi.

– Hun var ikke en bestemor som leste eventyr og hadde forkle. Hun var en yrkeskvinne. Jeg har alltid vært veldig stolt av Mor, sier Pettersen.

En tøff tid

Helene Andrea Nilsen var fire år da kong Haakon kom til Norge med lille Olav på armen. Hun var fem år da hun mistet moren sin, 13 år da skuddene som drepte Franz Ferdinand ble avfyrt i Sarajevo.

Da hun var tenåring fikk hun halvsøsken, som hun fikk mye av ansvaret for mens faren var på sjøen. I de harde 20-årene, mens fascismen griper tak om Europa, forliser båten til faren.
Helene Andrea Nilsen blir foreldreløs, men skal leve i mange, mange år.

Hun skal se hest og kjerre bli byttet ut med motoriserte kjøretøy. Se gutter få langt hår, og jenter klippe seg kort.

Finne kjærligheten i en urmakerstudent. Hun flytter til en liten leilighet i Rjukan med mannen Arne og datteren Aase. Hun stiller seg bak disken på familien Nilsens nye urmaker- og optikerforretningen. Der blir hun stående i 46 år.
Smilende, serviceinnstilt og velstelt.

Sterke kvinner

Kristi Øktedalen er tredje buskerudværingen på rad som er Norges eldste. Gudrun Omdahl Onshus fra Drammen var også Norges eldste da hun døde 110 år gammel i fjor.

– Hun har alltid vært veldig sterk. Mamma klarte seg helt selv uten hjemmehjelp til hun var 103 år gammel. Hun er en type person som aldri beklager seg, har godt humør og spiser alt mulig, sier datteren Ingeborg Traaen.

Da moren var 106 år gammel flyttet hun på Bergtun omsorgssenter på Rødberg, der hun bor nå.

Helene Andrea Nilsen flyttet med ektemannen til Drammen i 1972, for å bo i samme hus med datteren Aase og de tre barnebarna.

Nilsen ble hele familiens mor, og var en kjærkommen barnevakt.

Som 91-åring flyttet hun inn i en omsorgsbolig, og de siste ti årene av livet sitt bodde hun på Fjell bo- og servicesenter.

– Mor var heldig. Hun hadde gode gener, satt aldri stille, ble ikke syk, spiste godt, drakk mye vann og fikk god pleie på Fjell Bo- og servicesenter. Jeg har sagt det til pleierne: Det er på grunn av dere at mor levde så lenge, sier barnebarnet Ie Pettersen.

Helene Andrea Nilsen etterlater seg tre barnebarn og seks oldebarn.

Kristi Øktedalen har fem barn, 14 barnebarn, 30 oldebarn og 28 tippoldebarn.

Les flere nyheter på dt.no