DRAMMEN: Natt til onsdag slo politiet til mot flere av de rumenske tiggernes overnattingssteder i Drammen:

  • I et falleferdig hus i Kreftingsgate på Grønland fant politiet 13 rumenere som hadde søkt ly for natten. Da Drammens Tidende var utenfor huset onsdag kveld kunne man fortsatt se spor etter overnattingsgjestene. Gjennom de knuste rutene kan man se flere gamle sofaer og senger.  Isolasjonen henger fra taket, og på veggene er det grafitti og tagging. Utenfor ligger søppel slengt, og flere steder er det avføring og dopapir. Flere stier som er tråkket opp inn mot huset tyder på at huset har vært flittig i bruk. Drammens Tidende har ikke lykkes med å få tak i eieren av huset.
     
  • På Berskaug idrettsanlegg på Åssiden fant politiet seks personer som hadde funnet tilhold for natten.
     
  • På parkscenen i Byparken hadde ni personer søkt sommernattens ro. Rundt scenen var det også mye søppel, og beleggingsstein var brutt opp for å bruke som underlag for griller.

Tilsammen ble 28 rumenere bortvist fra stedene de hadde lagt seg for å sove natt til onsdag. Politiet sjekket identiteten til samtlige.

– Ingen er etterlyst, verken i Norge eller Schengen, men noen var omtalt tidligere. Hva de sakene handlet om, kan jeg ikke si, sier ordenssjef ved Drammen politistasjon, Dag Ebbestad. I sommer er det bare én av tiggerne i Drammen som er tatt for kriminalitet.

LES OGSÅ: Slo til mot tiggere

74 prosent for tiggeforbud

Tre av fire vil ha forbud mot tigging. Det viser en ny meningsmåling som Ipsos MMI har laget for Dagbladet. Bare 18 prosent sier de er imot et tiggeforbud.

Det er spesielt romfolket som livnærer seg på å tigge penger, skriver avisen. I hovedstaden er det, i likhet med i Drammen, et økende antall tiggere.

Byrådsleder Stian Berger Røsland opplyser at det per i dag er rundt 2.000 bostedsløse og uregistrerte utenlandske borgere i Oslo.

LES OGSÅ: - Dette er en utfordring for politiet

I Bergen, Trondheim og Kristiansand må alle som tigger registrere seg hos politiet, og i Bergen har antall tiggere blitt redusert med en tredel etter at ordningen ble innført.

Fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen, tror likevel ikke at en slik registrering vil løse hovedstadens tiggeproblem. Han har mer tro på et forbud.

– Vi mener det burde være mulig å legge inn en bestemmelse i utlendingsloven som slår fast at personer som ikke er norske statsborgere, ikke har lov til å tigge i Norge, sier han.

SI HVA DU MENER OG STEM FOR ELLER MOT ET TIGGEFORBUD PÅ HØYRE SIDE

Lite å gjøre

Rumenere er EØS-borgere, og har derfor rett til å være tre måneder i landet uten å registrere seg.

Det er også lov til å tigge i Norge, men det er ikke såkalt «aggressiv tigging».

– I helgen ga vi forelegg til tre personer for aggressiv tigging. Tidligere har vi utvist én fordi han hadde vært utvist tidligere, sier Ebbestad.

LES OGSÅ: Portrett av en landsby

Ellers er det lite politiet kan gjøre.

– Når vi viser dem bort på natten, så finner de en krakk isteden. Det er ingen permanent situasjon, sier Ebbestad.

Han har kontaktet kommunen for å høre om hvordan etatene håndterer situasjonen.

– Vi skal sørge for lov og orden, men vi er også bekymret for det sanitære og helsemessige. Det er kommunens ansvar, sier Ebbestad.

LES OGSÅ: Ga jobb til åtte av tiggerne

– Ikke vårt ansvar

Varaordfører Tove Paule mener politiet bør være mer på vakt for aggressive tiggere enn de er i dag.

– Det er ikke greit slik det er nå. Jeg er sterkt imot aggressiv tigging, og jeg har selv opplevd å ha en tigger i hver arm, sier Paule.

Varaordføreren viser til at tiggerne har meldeplikt i Drammen, og mener at det bør bli slått hardere ned på hvis denne plikten ikke blir overholdt.

LES OGSÅ: 6.330 utenlandske arbeidere registrert i Drammen

– Et problem er sanitære forhold. Bør kommunen sette opp toaletter?

– Flere offentlige toaletter har vi vært opptatt av å få til uavhengig av tiggerne, sier Paule.

Utover offentlig toaletter mener Paule tiggerne ikke er kommunens ansvar.

– Når det gjelder de bostedsløse rumenerne, så må vi se på andre tiltak i EU fremfor at kommunen skal ta ansvar, sier Paule.

LES OGSÅ: Her kommer tiggerne fra