Gå til sidens hovedinnhold

Høyberedskap i Drammen

Artikkelen er over 9 år gammel

Drammen Sykehus fikk én akutt innleggelse fredag kveld.

DRAMMEN: På akuttmottaket på Drammen Sykehus sto operasjonsteam på overtid klare til å ta i mot skadde fra Utøya. Kommunikasjonsrådgiver Frank Reiersen i Vestre Viken forteller at alt tilgjengelig mannskap var på jobb.

Del på Facebook

- Vi er i den høyeste beredskap vi kan være. Dette er en største krisen siden 2. verdenskrig, uttaler han.

LES OGSÅ: - Flere trolig skutt og drept

Også Bærum sykehus behandler skadde fra Oslo og Utøya.

Det bekrefter vakthavende lege på legevakten, Temin Zubovyc til Budstikka.no.

– Vi ble bedt fra Ullevål sykehus om å ta imot skadde mennesker bare minutter etter eksplosjonen i Oslo sentrum allerede etter ti minutter etter at alarmen gikk i Oslo. Det er Ullevål sykehus som fordeler pasientene til de ulike sykehusene som er i høyeste beredskap, forteller Zubovyc til Budstikka.

Kalt inn alt mannskap

Da Drammens Tidende møtte Reiersen ved akuttmottaket i andre etasje på Drammen sykehus ved 19.30-tiden fredag kveld, sto kirurger, leger og sykepleiere ventende i gangene.

- Vi har kalt inn det vi har av mennesker. 15 operasjonsteam står klare på de tre sykehusene som er i høyest beredskap. Sju av dem her i Drammen, sier kommunikasjonsrådgiveren, og peker mot de grønn- og hvitkledde som venter på å ta i mot folk.

Utøya ligger under dekningsområdet til Drammen sykehus. Reiersen forteller at Drammen sykehus har sendt seks ambulanser og to helseekspresser fordelt på Oslo sentrum og Utøya. Helseekspressene er busser som inneholder samme utstyr som ambulanser.

- Det gjør vi for å avlaste ambulansene, slik at vi kan frakte mange av dem som har lettere skader, forklarer Reiersen.

Sykehuset har gjort klar 40 senger på intensivavdeligen og andre avdelinger. I tillegg til at sju operasjonsteam står klare på akutten, vurderer sykehusledelsen fortløpende om de skal tilkalle flere ansatte fra ferie.

Utenfor sykehuset passet Secuitas-vakter på alle innganger. I tillegg var det satt opp en veisperring ved akuttmottaket, for å sikre at ambulansene hadde fri ferdsel.

Én person innlagt

Klokken 20.08 landet luftambulansen utenfor Drammen sykehus. Én person ble løftet ut på båre og over i en ambulanse.

- Det er altfor tidlig å si noe om skadeomfanget på denne personen, sier kommunikasjonsrådgiver Frank Reiersen.

Sykehuset forberedte seg på å ta i mot flere, men utover kvelden viste det seg at de fleste skadde ble fraktet til Bærum, Ringerike og Ullevål. Kommunikasjonsrådgiver Reiersen opplyser at kun denne ene personen ble lagt inn på Drammen sykehus. Men han vil ikke kommentere identiteten på den skadde personen.

– Jeg kan verken kommentere kjønn eller alder nå. Vedkommende ble akutt innlagt og får intensivbehandling, sier han.

Reiersen vil heller ikke kommentere skadeomfanget.

– Jeg kan bare si at ingen av dem som er blitt innlagt på våre sykehus har vært livstruende skadd ved mottak på sykehusene, sier han.

Klokken 22.45 fredag kveld uttalte Reiersen at Drammen sykehus ikke hadde fått melding om at flere skulle fraktes til Drammen. 

Oslo universitetesykehus melder på sine nettsider at det er tolv personer fra Utøya som er brakt inn til behandling eller observasjon ved sykehuset.

Har nok blod

Oslo universitetssykehus ba fredag personer med blodtype 0- om å komme og gi blod. Ved Drammen sykehus er det imidlertid ikke behov for blod.

- Vi har nok blod og konsentrerer oss om å behandle den innlagte pasienten, sa Reiersen.

Reiersen oppfordrer alle som tror de kan være pårørende om å ringe pårørendetelefonen på 32116412.

- Vi har mange til å ta telefonen og svarer så fort vi kan. Akkurat nå er det ekstremt hektisk, sa han.