BUSKERUD: Det betyr en fremgang på hele 12,2 prosentpoeng sammenlignet med skolevalget i 2009. Sandra Bruflot, leder av Unge Høyre i Buskerud er ikke overraskende meget godt fornøyd med resultatet.

Facebook-knapp kommer her

- Vår viktigste sak er skolepolitikk, og da er det spesielt morsomt at vi får så bra oppslutning, sier Bruflot.

Med sine 26,1 prosent er Arbeiderpartiet (AP) fylkets nest størst parti, men også de kan glede seg over fremgang fra forrige valg da de var jevnstore med Høyre.

Den store taperen er SV som tidligere har gjort det skarpt på skolevalgene. På fire år har regjeringspartiet tapt tre av fire velgere og får nå en oppslutning på beskjedne 3 prosent. Også FrP har en solid tilbakegang, men ender likevel opp med solide 16,4 prosent. Det ville sikret partiet to mandater - det samme de har i dag.

Sjekk resultatene for den enkelte skole her.

Ved siden av de tre store, er det kun Venstre og nykommeren Piratpartiet som har en oppslutning over sperregrensen. Begge får 4,4 prosent.

Skolevalgsresultatet viser en større avstand mellom Arbeiderpartiet og Høyre enn smeningsmålingen Drammens Tidende presenterte i dag. Men mandatfordelingen ville blitt den samme: Høre ville fått tre representanter, Arbeiderpartiet tre og FrP to.

Frp-vind i Sande
Denne uken har aksjonene mot bomstasjonen i Sande fått stor oppmerksomhet i mediene. Motstanden ser også ut til å gi Frp vind i seilene. Ved Sande Videregående skole har nemlig Frp gjort et kjempevalg med et resultat 36,1 prosent.

-Jeg er utrolig stolt og fornøyd med resultatet, dette viser at arbeidet vi har gjort i Sande og Svelvik FpU har gitt resultater. Det er tydelig hva slags politikk ungdom i Sande og Svelvik vil ha, når vi ser et så klart borgerlig flertall, og et så stort FrP, sier Andrè Bråthen, leder i Vestfol FpU.

Skolevalg er et form for prøvevalg og arrangeres ved landets videregående skoler i forkant av lokal- og stortingsvalg. Valgene har blitt avholdt ved hvert valg siden 1989 og i år deltar 426 skoler. Resultatet vil som regel gi en pekepinn på hvilken vei valgvinden blåser.