Gå til sidens hovedinnhold

«Hvorfor skal et populært medietilbud legges ned fordi Buskerud trenger flere sykepleiere?»

Artikkelen er over 9 år gammel

Det blir nesten litt for dumt når medielinjene i Buskerud legges ned for å fylle opp andre studieretninger. Er man interessert i medier- og kommunikasjon er det ingen selvfølgelighet at man vil søke seg inn på helse- eller realfag selv om fylkeskommunen ønsker å oppnå dette ved å kutte tilbudet.

Skal de virkelig legge ned fire av fem medielinjer på vgs i Buskerud?

Jeg kunne ikke tro det jeg hørte. Høyre, Frp og KrF har flagget at de ønsker å legge ned alle medie- og kommunikasjonslinjene i Buskerud bortsett fra på Gol. Det vil si at Åssiden, Røyken, Rosthaug og Hønefoss videregående skoler mister studietilbudet. Forslaget gir meg frysninger på ryggen og jeg kan ikke skjønne hvorfor et så populært tilbud skal tas av dage på så mange skoler.

Det å få følelsen av hvordan studieretningen kan videreføres til det virkelige arbeidslivet er uten tvil essensielt

Frafallet i den videregående skolen har vært økende i mange år, og vil neppe bedres ved at et populært tilbud legges ned. I bunn og grunn handler det om at ungdommen skal få utdanne seg til noe de ønsker å drive med i fremtiden. Hvorfor skal da politikerne tvinge dem over på andre studier?

Jeg gikk selv ut av videregående skole i fjor etter tre år på medier- og kommunikasjonslinjen. Den yrkesfaglige utdanningen tilbyr generell studiekompetanse etter tre år.

Studieretningen er midt i blinken for elever som ønsker en kombinasjon mellom praktisk og teoretisk undervisning. Her får de spesielt tilrettelagt undervisning som gjør at de er klare for studielivet og mediebransjen etter tre år.

Jeg spesialiserte meg i journalistikk på andre året og fikk utplassering i Strømsgodset IF. Å få prøve seg i arbeidslivet mens man er på videregående er gull verdt for videre utdanning, og ikke minst for jobbmuligheter.

Som medieelev får man en grunnopplæring innenfor journalistikk, foto, radio, tv og grafisk design, i tillegg til studieforberedende fag. De tre årene jeg gikk på vgs ble borte på et blunk – det gikk fort fordi vi hadde det gøy. Vi jobbet som journalister, fotografer og TV-reportere i felten og fikk prøve oss som om vi var i en redaksjon.

Det å få følelsen av hvordan studieretningen kan videreføres til det virkelige arbeidslivet er uten tvil essensielt.

Elizabeth Skogrand fra Høyre, som sitter i hovedutvalget for utdanningssektoren, begrunner avgjørelsen med at næringslivet i fylket ikke etterspør kompetansen disse elevene går ut med. Hvis det virkelig er dét som avgjør, er det er en latterlig begrunnelse.

Det er ingen selvfølge at elevene ønsker å søke seg rett videre til jobb i Buskerud. Det er mer nærliggende å tro at flertallet vil videreutdanne seg først. Da er det ikke lenger sikkert at elevene ender opp med å søke jobb i Buskerud, selv om det er fylkeskommunens ønske.

Argument nummer to fra hovedutvalgets Elizabeth Skogrand, er at ungdommen heller burde få seg utdannelse med generell studiekompetanse for å få en bredere bakgrunn. Hun sier at det trengs flere elever på andre studieretninger, og trekker frem realfag og helsefag.

Når alt kommer til alt synes jeg dette virker som et lite brukervennlig vedtak. Hvorfor skal et populært medietilbud legges ned fordi Buskerud trenger flere sykepleiere? Det blir et skudd i blinde.

IDA HUSØY

Ida Husøy
Student på Internasjonal journalistikk ved Liverpool John Moores University
Frilansjournalist i Drammens Tidende

Kommentarer til denne saken