DRAMMEN/OSLO: 27-årsdagen til Ida Wassås fra Drammen ble ikke som en vanlig bursdag. En lei luftveisinfeksjon gjorde at hun ble lagt inn på Sykehuset Buskerud.
Der fikk hun beskjed om at hun hadde kreft. 

Dårlig kommunikasjon

I et halvt år har VG fulgt Idas og ektemannen Frodes harde kamp mot sykdommen, og for å bli hørt av legene. Ida gikk bort søndag for én uke siden, og hun ble bisatt fra Bragernes kirke fredag. I går sto en reportasje på trykk i VG Helg, i tillegg til en minidokumentar på VGTV.

bloggen sin har Ida lenge skrevet ned tanker, frustrasjoner og følelser. Frustrasjonen var ofte på grunn av legene ved Radiumhospitalet i Oslo.

Hun følte at kommunikasjonen med den ansvarlige legen sin hadde gått i stå. I et møte der de skulle diskutere videre behandling sa han, ifølge Ida, i en bisetning: «Ja, nå overflyttes Ida til palliativ enhet på Ullevål, de tar over ansvaret nå». Ida fikk sjokk da hun skjønte betydningen av palliativ behandling. En uke etter beskjeden tar ektemannen Frode affære og oppsøker direktøren ved kreftklinikken.

– Jeg tenkte at, faen heller. Dette kan ikke vente. Jeg banket på den åpne døren og sa: mitt navn er Frode Wassås. Sykehuset ditt har feilbehandlet min kone, media vil publisere historien. Du burde at en prat med meg ..., sier Frode til VG.

Beklager

– Han virket ydmyk i forhold til hva sykehuset hadde gjort ovenfor Ida, og organiserte et møte. På dette møtet ble overlegen med ansvaret for Ida, fratatt dette. Ida fikk nå to nye leger. To nye leger som vet hva ærlighet og medmenneskelighet er, sier Frode.

Overlege Erik Rokkones ved Radiumhospitalet beklager reservasjonsløst overfor VG at kommunikasjonen mellom legen og Ida gikk i stå. Men han avviser at sykehuset feilbehandlet henne.

Diagnosen hun først fikk, ble erstattet av en ny uklar diagnose, men legene sa det var en aggressiv form kreft i lungehinne og buk. Hun ble operert, men resultatet ble ikke som de håpet. Kirurgene fant en inoperabel svulst, som var umulig å fjerne uten å skade Idas vitale funksjoner. Den nye planen ble seks beinharde kurer med cellegift.

Midt i september kommer beskjeden hun var redd for; nyrene hennes tålte ikke mer intravenøs cellegift, derfor ble den siste kuren avlyst. Bivirkningene av alternativet, cellegift i tablettform, slår henne ut, derfor slutter hun å ta disse.

Måtte gi tapt

Forrige søndag tapte Ida kampen mot kreften. Ektemannen Frode oppdaterte bloggen hennes med disse ordene:

«Hvil i fred – Ida. Ida var så vakker hele veien også når det var slutt. Hun hadde ingen smerter og hun kjempet slik at vi kun ta et fint farvel med henne. Hun var en engel.»

Hennes nærmeste vil fortsette å oppdatere bloggen fremover, for selv om Ida måtte gi tapt i kampen mot sykdommen, er ikke kampen om at andre må bli hørt tidligere over.

- Still krav, før det er for sent, var Idas råd.