Gå til sidens hovedinnhold

– Ikke skyt meg, ikke skyt meg

Artikkelen er over 8 år gammel

Trond Berntsens ni år gamle sønn snakket Anders Behring Breivik til å ikke skyte ham. Da var allerede Berntsen drept.

UTØYA: Den ni år gamle sønnen til vakt- og politimannen Trond Berntsen var med pappa på jobb på Utøya. Det som skulle vært noen flotte sommerdager i Tyrifjorden ble et mareritt.Fredag og mandag har Anders Behring Breivik fortalt om sitt møte med Trond Berntsen, og om møtet med den lille gutten på sørspissen av Utøya.

– Jeg så den lille spede gutten. Jeg skjønte at han var ung. Han hylte og gråt. Jeg fortalte ham at «det går bra», forteller Breivik.

Breivik har fortalt at han gikk forbi gutten, og skjøt fem personer – med gutten som vitne. Den korte samtalen skal ha skjedd etter at skuddene falt.

– Gutten og Breiviks forklaringer stemmer i hovedsak med hverandre. Gutten har fortalt at han sto i vannet og ropte: «Ikke skyt meg, ikke skyt meg!», forteller guttens bistandsadvokat Anne Berit Borgen til Drammens Tidende.

Hun har fått tillatelse til å uttale seg om saken av guttens mor.

LES MER: - Snakk med barna om terrorsaken

Dommeravhør

– Forskjellen i forklaringene er at gutten forklarer at han reddet seg selv ved å vise Breivik hvor liten han var. Han reiste seg opp i vannet og ropte til ham. Breivik selv mener at han sparte gutten, forteller Borgen.

Breivik selv mener at han sparte gutten

Gutten har vært i dommeravhør og forklart seg om sine opplevelser ute på Utøya. Da niåringen møtte Breivik visste han trolig ikke at pappa Trond Berntsen var skutt og drept.

– Hvordan går det med gutten i dag?

– Stort sett går det bra. Men vi er selvfølgelig bekymret for langtidsvirkningene. Dette er noe gutten må leve med i all fremtid, sier Borgen.

Anders Behring Breivik innrømmet i retten i går at han sannsynligvis har ødelagt guttens liv og fratatt ham hans far. Men noen unnskyldning ville han ikke komme med.

LES OGSÅ: Tidligere AUF-er med smileaksjon

Fryktet å bli avslørt

Breivik har flere ganger fortalt at han var redd Trond Berntsen skulle avsløre ham. Breivik fikk beskjed på MS/Thorbjørn om hva slags vakthold det var på øya, og at det blant annet var en politimann som på privattiden jobbet der ute.

LES MER: Så Buskerud-ungdommene i fjellsprekken

Breivik forteller at han etter å ha kommet på land snakket med Berntsen i om lag fem minutter, før de begynte å gå opp mot informasjonshuset på øya.

– Han begynte å stille kontrollspørsmål. Om hvor jeg jobbet i politiet, om jeg kjente den og den. Jeg fryktet at han hadde fått en mistanke om at det var noe galt. Derfor sa jeg vi skulle gå opp til informasjonshuset, så skulle jeg gi en brief om hva som hadde skjedd i Oslo. Det godtok han.

Monica Bøsei og Trond Berntsen gikk foran Anders Behring Breivik opp mot informasjonshuset.

De kom aldri fram. De ble Anders Behring Breiviks første ofre på Utøya.

LES FLERE SAKER OM 22. JULI 2011 HER

Kommentarer til denne saken