Ildkule kan ha vært meteorittsverm

Mange observerte et lys på himmelen torsdag kveld. Det antas at det er en meteoritt.

Mange observerte et lys på himmelen torsdag kveld. Det antas at det er en meteoritt. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Astronom mener det mystiske lysfenomenet søndag kveld kan ha vært flere stjerneskudd samtidig.

DEL

DRAMMEN: Ildkulen som ble sett på himmelen klokken 20.20 søndag ha vært flere stjerneskudd samtidig. Det mistenker astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard, skriver storm.no.

Del på Facebook

Ødegaard sier til nettstedet at steinene som treffer atmosfæren kan dele seg opp i biter, noe som kan resultere i flammende lyskuler.

– Tidlig på 1800 tallet var det en meteor som gikk i tusen knas over Polen. Hundretusener av småbiter bokstavelig talt regnet fra himmelen, sier han.

Flere vitner fra drammensregionen har meldt fra om observasjonene til Storm:

– Så ildkulen passere Sande i Vestfold noe over åtte, så ut som den var på vei nord nærmest, men skulle treffe Buskerud, skriver Stian Fyrand.

– Så det som jeg oppfattet som et stjerneskudd ved åttetiden søndag kveld. I Eggedal sentrum, Sigdal, Buskerud. Oppfattet det som noe middels stort med gyllen farge. Lignet på det jeg forestiller meg når det snakkes om stjerneskudd. Tror det var på nord/øst-siden av himmelen, men det er jeg litt usikker på i og med at jeg ikke sjekket kompasset. Det hele gikk fort og gæli', og uten noen spesielle lyder, derfor tenderer jeg til stjerneskudd, skriver Jonas Nikolaisen.


Ødegaard er veldig fornøyd med at meteorittene har gjort flere oppmerksomme.

– Veldig bra, det gjør at vi ikke så lett går glipp av godbitene. Vi er nemlig ennå ikke kommet helt til bunns i hvorfor stjerneskuddene ser så ulike ut, sier Ødegaard.
 
 

Artikkeltags