DRAMMEN: Flere av partitoppene i Drammen tror at Masud Gharahkhani kan slite med å bli oppfattet som ”en ekte drammenser”. Men det er ikke fordi han har et utenlandsk-klingende navn og kom til Norge fra Iran som liten gutt på 80-tallet.

LES OGSÅ: Vil bli ordfører i Drammen

- Han er et spennende valg. Men jeg tror at folk i større grad vil stille spørsmålstegn ved at han ikke har en bakgrunn fra Drammen, enn at han er innvandrer. Drammen er flerkulturell nå, sier Dag Fjeld Edvarsen, leder i Drammen høyre.


LES OGSÅ: Freddy Hoffmann har meldt seg inn i Høyre

Luftet valget

Torgeir Micaelsen, stortingsmann og leder av nominasjonskomiteen, sa til Drammens Tidende lørdag at han ”luftet valget” med flere i partiet, fordi det var såpass spektakulært å stille med en kandidat med innvandrerbakgrunn på topp.

Men de andre partiene i Drammen tror ikke det vil bli problemet for Gharahkhani. Heller det at han er fra Skotselv i Øvre Eiker, og bare nylig har flyttet sør-østover til Drammen.

- Jeg kjenner ham ikke, og det er det nok mange andre i Drammen som ikke gjør. Det vil nok bli en større utfordring at han akkurat har flyttet til Drammen, enn innvandrerbakgrunnen hans, mener Knut Berg, gruppeleder for Venstre i bystyret.

Ap sliter?

Odd Arne Gusrud, gruppeleder for KrF, sier ”det er ikke dumt å kjenne byen”.

- Han har vel fulgt godt med i Drammenspolitikken. Det er ikke så langt til Skotselv. Men det er et drawback om folk får en oppfatning ”at han ikke har noen tilknytning” til Drammen. Men han har noen måneder å ta dette igjen på, sier han.

Jan Inge Eidem, selv innflytter til Drammen, er den som sier det sterkest:

- En innvandrer på topp er naturlig for Drammen. Men jeg synes det er litt synd, dersom det er tilfelle som jeg har fått inntrykk av – at Gharahkhani er ”hentet” over kommunegrensa for å bli kandidat. Jeg vet at det er nok av dyktige arbeiderpartifolk her i byen, og jeg tror at det kan bli en utfordring for han at han ikke er fra byen. Det er betenkelig og sier kanskje litt om Arbeiderpartiet i Drammen – at det er manglende vilje blant oppegående samfunnsengasjerte menneske, hevder byliste-lederen.

Kan mobilisere

- Jeg tenker ikke så mye på at han har innvandrerbakgrunn. Jeg regner med at Arbeiderpartiet ønsker å finne den dyktigste. Og å komme fra Eiker trenger ikke være noe negativt, småfleiper Frps foreløpige ordførerkandidat Jon Helgheim, som selv opprinnelig er fra Hokksund.

SVs Rune Kjeldsen er, ikke overraskende, den av partikonkurrentene som er mest entusiastisk på vegne av Gharahkhanis kandidatur. Han tror ikke at Arbeiderparti-mannens tidligere postkasse i Skotselv vil påvirke valget for AP negativt.

- Han er godt kjent her, og har erfaring fra både kommunestyret i Øvre Eiker og fra fylkestinget. Og folk flytter jo på seg. Kjeldsen er den som har troa på at innvandrerbakgrunnen til Gharahkhani kan ha mest å si.

- Selv om nok noen få kan reagere på at det er en innvandrer og ikke ønsker å stemme på Arbeiderpartiet, tror jeg at alt i alt at dette kan være positivt. Det kan hjelpe å mobilisere innvandrerne, og om vi får de til å stemme, er det flott, sier Kjeldsen.