Generalsekretær i Europarådet Torbjørn Jagland reagerer på uttalelsene om deportasjon av romfolket som har fått tilholdssted på Årvoll utenfor Oslo.- Dette er helt i strid med Europas menneskerettskonvensjon, sier den tidligere statsministeren til  Dagbladet.

LES OGSÅ: Tilbyr gratis do

- Språkbruken minner mye om hvordan det har vært tidligere i andre europeiske land. Blant annet ble det ramaskrik da Sarkozy sa det samme i Frankrike for et par år siden. Alle har krav på individuell behandling, og det er ikke lov til å sende ut grupper av folk, sier han til Dagbladet.

Oppfordrer til slutt på diskrimineringen


Jagland ønsker ikke å legge seg opp i hvordan den konkrete situasjonen i Norge skal løses, men sier at løsningen på problemet i Europa generelt er å bedre forholdene til romfolket der de bor.

LES OGSÅ: Hæhre vil ha romfolket bort fra eiendommen sin

- De reiser til andre land av en grunn. Europarådet jobber med å utdanne mellommenn- og kvinner som utplasseres i felten for å hjelpe romfolket med å få de rettighetene de har krav på. Vi har allerede utdannet 1000 personer, og dette arbeidet vil fortsette, sier Jagland.


Han sier at romfolket blir diskriminert over hele Europa, blant annet i Tjekkia, som ble dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for å sende barn av romfolk på skoler for psykisk utviklingshemmede.

- Diskriminering er nødt til å ta slutt, avslutter Jagland.

LES FLERE NYHETER PÅ DT.NO HER