DRAMMEN: Drar du kjensel på Roar Nilsen (77) på bildet over? Mange vil huske ham fra tiden som taxisjåfør i byen gjennom 44 år. Men nå skranter helsa. Både for ham og kona Eva (77).

De har etter hvert fått bred erfaring med omsorgstjenesten i Drammen. Blant annet fra Helsehuset (tidligere Fløya) på Landfalløya, hvor Eva Nilsen er på avlastning flere uker i måneden.

Tok kontakt

Mandag tok han kontakt med Drammens Tidende.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsene til beboerne ved Strømsø bo- og servicesenter, som sto på trykk. Riktignok har jeg ikke erfaring derfra, annet enn at moren min bodde der for 20 år siden, men det er ingen grunn til å tro at det er noe annerledes der enn ved andre pleiehjem i byen, sier han.

De ukene kona er på Helsehuset besøker han henne daglig, flere timer om gangen.

– Kona og jeg har bare positive opplevelser fra oppholdene. Vi har ingenting å klage på. Maten kommer når den skal og pleierne har god tid til å snakke med beboerne. Men det jeg ser er at en del eldre lett kan bli bitre og sure. De burde heller gå i seg selv, sier han og fortsetter:

– La meg ta et eksempel: Hver dag er det kaffe og kaker klokken fire. Flere kommer en halv time før og da setter de i gang med å klage og mase på kaffe. Hvis de forteller sine pårørende etterpå at de må vente på kaffe, vente på mat, ja da er det jo forståelig at mange begynner å lure på hva som skjer, sier han.

LES OGSÅ: Vil heller dø enn å bo på sykehjem

Provoserer

Selv mener han at årene som taxisjåfør har gjort ham til en god menneskekjenner.

– Jeg møtte folk som hadde litt vondt i en tå, som klaget og klaget. Mens andre som nesten ikke kunne gå spøkte med at de var blitt litt støle etter at de passerte 90 år.

Han vet han provoserer, men det får bare være.

– Vi må ta oss sammen, vi som klarer. Jeg har stor forståelse for at eldre kan bli deprimerte og føle alderdommen tynge, og jeg har mitt jeg også. Men tenk på hvordan det var før. Nå er det blitt mye bedre. Folk må spørre hva det er de forventer. Et pleiehjem er ikke et femstjernes hotell. Du skal ha det som du hadde det hjemme. Selv hadde jeg aldri trodd jeg skulle få det så godt når jeg ble gammel, som jeg har det nå, sier Roar Nilsen.

Pleie-saken

Mandag skrev Drammens Tidende om to beboere ved Strømsø bo- og servicesenter som heller vil dø enn å bo der.
I går møtte ordfører Tore Opdal Hansen beboerne. Han kunne ikke love økt bemanning, men en pott på to millioner til kulturtibud for byens pleiehjem.

LES OGSÅ: Færre sykehjemsplasser i Drammen

Les flere saker fra dt+