OSLO: På samme måte vil ikke regjeringen utfordre røykerne med mer enn en prisjustert avgift på tobakksvarer, også det med grensehandel og smugling som viktigste begrunnelse.



I premissene sier regjeringen tydelig at helsemessige og sosiale problemer som følge av alkohol og tobakk tilsier at forbruket burde vært begrenset gjennom økte avgifter.

– Gavepakke

Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) deler ikke disse vurderingene. I en kommentar til det prisjusterte avgiftsnivået blir budsjettforslaget omtalt som en gavepakke til Systembolaget og smuglerne.

Foreningen peker på at en nominell prisøkning på rundt 2 prosent føyer seg inn i rekken av økninger siden Sigbjørn Johnsen (Ap) overtok som finansminister i 2009. Vinmonopolet selger bare halvparten av det brennevinet som drikkes i Norge, hevder foreningen.

Om uttrykket prisjustering sier foreningen at det bare dekker over en snikinnføring av økte avgifter. Ifølge VBF har ikke den svenske regjeringen foretatt en tilsvarende prisjustering på sine avgifter.

– Tragikomisk

Men det er ikke bare alkoholholdige drikker som har sine misfornøyde talsmenn. Direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen er oppbrakt over økningen i brusavgiften på 16 øre per liter.

– Vi støtter alle tiltak som kan bedre folkehelsen, men denne typen symbolpolitikk er bare tragikomisk og truer ikke en eneste kalori, sier Nome i en kommentar til statsbudsjettets avgiftskapittel.

Han viser til at sukkerholdige varer som sjokolade, iskrem, syltetøy og sjokoladepålegg ikke får noen økning. Brusen derimot rammes med full tyngde, selv når den er fri for sukker og bidrar til nedgang i sukkerforbruket.

Nome sier Helsedirektoratet driver en vendetta mot brus og ikke mot sukker som er den skadelige råvaren og den viktigste årsaken til vår tids fedmeepidemi. Han etterlyser en avgift som behandler alt sukker likt.

LES OGSÅ: Øker NRK-avgiften

(©NTB)