Nødjelp for allergikere

Julia Moe (9) har arvet pollenallergi fra far. Her er hun på apoteket sammen med mor Hanna Moe for å sikre seg årets dose med allergimedisin. Kanskje trenger hun ikke det i fremtiden.

Julia Moe (9) har arvet pollenallergi fra far. Her er hun på apoteket sammen med mor Hanna Moe for å sikre seg årets dose med allergimedisin. Kanskje trenger hun ikke det i fremtiden. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Våren, så vakker og fin. Men for noen bringer den med seg nys og kløe. Nå blir de kanskje kvitt det.

DEL

DRAMMEN : Alltid like brått, alltid like overraskende, pollensesongen er her igjen. I påsken startet bjørkeblomstringen, treblomstringen flest nordmenn er allergisk mot.

Del på Facebook

Julia Moe fikk påvist pollenallergi i fjor. Nå er hun på apoteket med moren Hanna Moe. I handlekurven ligger allergipiller til mor, far og datter.

Arvet allergi

– Julia har dessverre arvet melkeallergi fra mor og pollenallergi fra far, sier Hanna Moe

– Det er kjempedumt og plagsomt, sier Julia Moe.

For pollenallergikere finnes det mange forskjellige metoder for å minske symptomene. I tillegg til blant annet piller, øyedråper og nesespray finnes det allergivaksine og kortisonsprøyte.

– Kortisonsprøyten kan benyttes i nødtilfeller, som ved eksamen eller hvis ikke noe annet fungerer. Men brukes kortison hyppig, vil det føre til bivirkninger, sier Kai-Håkon Carlsen, professor ved Voksentoppen senter for Astma og Allergi.

LES OGSÅ: Mer pollen og lengre sesong

Vaksine

For de av oss som virkelig lider kan allergivaksine benyttes. Men det en lang prosess. En sprøyte med en dose av det pollen vedkommende reagerer på sprøytes inn like under huden. Dosen tas hver åttende uke i tre til fem år. Behandlingen minker symptomene.

– Bjørken har en blomstringstid på to til tre uker. Da forstår jeg at mange ikke starter på en behandling, sier Carlsen.

Derfor jobber forskere nå med å videreutvikle vaksinen slik at behandlingstiden minskes.

– Allergenløsningen skal settes rett inn i lymfeknutene istedenfor i underhuden. Da kan legene bruke mindre og færre doser, sier Carlsen.

LES OGSÅ: Laser mot pollenallergi

Raskere

En slik behandling vil ta åtte uker, og legene vil sette tre doser. Vaksinen vil minke eller fjerne allergireaksjonen hos pasienten.

Både Torget Vest Apotek og Apotek 1 har hatt det hektisk de siste dagene. Spesielt Apotek 1, som har hatt åpent hele påsken.

– Selv om vi var godt forberedt, ble vi i dag tidlig utsolgt for to typer reseptfrie øyedråper, sier apoteker Yemi Awoyemi.

– Varmen har skapt en pangstart på spredningen av bjørkepollen. Det fører til at allergikere strømmer til apoteket, sier Ah Line Sletten, reseptarfarmasøyt ved Torget Vest Apotek.

Les flere nyheter fra dt.no

Har du noen tips for hvordan minske allergisymptomene? Fortell om det i kommentarfeltet.

Artikkeltags