OSLO: Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) kunngjorde onsdag at Norge blir det første land i verden som gjennomfører en slik revisjon av egen utlånspraksis.
Nettverksorganisasjonen Slett U-landsgjelda (SLUG) var innkalt til Holmås, men ble fullstendig tatt på sengen av utspillet.
– Vi ønsker å sette gullstandarden for hvordan man skal opptre som ansvarlig långiver, sa Holmås før alle feiret med marsipankake med påskriften «Hurra for gjeldsrevisjonen!».
LES OGSÅ: Hver fjerde krone fra tv-aksjonen brukes i Norge
Helt uventet
– Vi hadde nesten gitt opp håpet, så dette kom helt uventet på oss, sier en beveget SLUG-leder Gina Ekholt til Vårt Land.
Arbeidet skal settes ut på internasjonalt anbud. Det skal startes i høst og gjøres ferdig før sommeren 2013. Prislappen er ennå ikke klar, men Holmås sier han vil punge ut det som er nødvendig.
– Norge skal fortsatt være en ansvarlig långiver. Målet er at dette arbeidet kan påvirke andre kreditorer til å sette i gang lignende gjennomganger og dermed bli bedre långivere, sier utviklingsministeren.
I FNs retningslinjer heter det at begrepet «ansvarlig långiver» blant annet innebærer at også låntakerens prioriteringer skal vurderes, ikke båre långivers eksportinteresser. Det skal også tas hensyn til fattige lands mulighet til å betale ned gjelden.
LES OGSÅ: SV gikk til bunns i måling på nyåret
Solheim slettet gjeld
Norge skrev historie i 2006 da daværende utviklingsminister Erik Solheim slettet gjeld til ni u-land som på 1970-tallet lånte penger mot at de kjøpte norske skip.
Låneavtalen skulle bidra til å redde norsk skipsverftsindustri, men de fleste landene klarte ikke å betjene gjelden.
– U-landsgjeld er et av de største hindrene for utvikling i fattige land. Derfor er det viktig å sikre at Norge ikke har flere svin på skogen, sier leder Ingrid Aas Borge i Changemaker, en av medlemsorganisasjonene i SLUG.
FNs spesialrapportør for gjeld og menneskerettigheter har påpekt hvor viktig det er å få undersøkt om gjeldsbetaling fra fattige land går på bekostning av menneskerettigheter, som tilgang til skole, helsevesen og rent vann.
LES OGSÅ: Holmås: – Hjelpeorganisasjoner må selv avgjøre spørsmålet om egen sikkerhet