OBS-varsel om stor skogbrannfare

Brannvesenet Sør-Rogaland har søndag morgen kontroll over gress- og lyngbrannen som startet i Time kommune lørdag kveld.

Brannvesenet Sør-Rogaland har søndag morgen kontroll over gress- og lyngbrannen som startet i Time kommune lørdag kveld. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Myndighetene ber folk innstendig om å være forsiktig med engangsgriller, sigarettsneiper og annen ild sør i landet.

DEL

Ifølge Meteorologisk institutt er det fortsatt stor fare for gress-, lyng- og skogbrann i områder med barmark på Vestlandet og i Trøndelag inntil det kommer nedbør av betydning.

Østafjells er det lokalt stor gress-, lyng- og skogbrannfare, ifølge det oppdaterte varselet.

LES OGSÅ: Stor skogbrannfare i Sør-Norge

Engangsgrill startet brann

Over 70 brannmannskaper fra Sør-Rogaland brannvesen ble søndag kveld satt inn i slukkingen av en gress- og lyngbrann på Edlandsfjellet i Gjesdal kommune.

En person ringte selv inn å fortalte at han startet brannen etter bruk av engangsgrill i turområdet på fjellet.

En engangsgrill plassert på tørt gress er også en dårlig idé, ifølge avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS), Hans Kristian Madsen.

– Det kan bli store konsekvenser. En liten uskyldig sak kan fort ende opp med at hus og hjem kan gå tapt, sier han og minner om brannene i vinter, blant annet i Flatanger, hvor 55 bygninger gikk tapt.

LES OGSÅ: Til Brussel for å lære om skogbrann

OBS-varsel

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for gress-, lyng- og skogbrannfare i områder med barmark på Vestlandet og i Trøndelag. Det er også lokalt stor gress-, lyng- og skogbrannfare østafjells.

– Det er stor skogbrannfare særlig i et belte langs kysten i hele Sør-Norge til og med Trøndelag, advarer Hans Kristian Madsen, avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS).

– Folk må være veldig forsiktig. Vi forventer at de følger de anvisninger og pålegg som det lokale brannvesenet gir. Selv en sigarettstump er nok til å utløse en brann, påpeker han overfor NTB.

LES OGSÅ: Forbudt med engangsgrill

Ingen rotbløyte

Brannfaren vil fortsette inntil Sør-Norge får seg en skikkelig rotbløyte.

Men Meteorologisk institutt har ingen beroligende meldinger å komme med i så måte.

Riktignok blir det fra tirsdag av kjøligere i Sør-Norge, men noe særlig nedbør å snakke om blir det ikke den nærmeste uka, med unntak av i Trøndelag.

– Det vil ikke noe særlig nedbør østafjells den neste uka. Det kan bli noen millimeter på onsdag, men stort sett blir det mye oppholdsvær, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe.

Det lille som måtte komme av nedbør på onsdag, er altså ikke nok til å avblåse skogbrannfaren.

(©NTB)

Artikkeltags