Ordfører anmeldt for miljøkriminalitet

Ordfører og grunneier Olav Skinnes i Krødsherad mener han er utsatt for hevnaksjoner fra folk som er mot at det skal bygges hytter på Skinnesmoen. Nå er Skinnes anmeldt av Naturvernforbundet i Buskerud for å ha ei ulovlig søppelfylling på området. – Merkelig ettersom vi skal kartlegge hva den inneholder og rydde opp, sier Skinnes.

Ordfører og grunneier Olav Skinnes i Krødsherad mener han er utsatt for hevnaksjoner fra folk som er mot at det skal bygges hytter på Skinnesmoen. Nå er Skinnes anmeldt av Naturvernforbundet i Buskerud for å ha ei ulovlig søppelfylling på området. – Merkelig ettersom vi skal kartlegge hva den inneholder og rydde opp, sier Skinnes. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Naturvernforbundet i Buskerud anmeldte i går ordfører Olav Skinnes i Krødsherad for å ha anlagt ei ulovlig søppelfylling i et omstridt utbyggingsområde.

DEL

KRØDSHERAD: Nok en gang er det omstridte området på Skinnesmoen i Krødsherad som er i fokus.

I forrige uke fikk ordføreren pepper for å ha hogget betydelige mengder tømmer på tomta til tross for at fylkesmannens miljøvernavdeling har beordret kartlegging av det biologiske mangfoldet.

Del på Facebook

I går leverte Naturvernforbundet i Buskerud en politianmeldelse mot Skinnes for brudd på forurensningsloven. Fyllinga er på cirka 2.300 kubikkmeter.

LES OGSÅ: Avviser spekulasjoner

Tar det med ro

Ordfører Olav Skinnes sier han tar anmeldelsen med knusende ro.

– Dynga ble anlagt i 1969 og ble fylt over på begynnelsen av 1980-tallet av min far, sier Skinnes.

Etter den tid har det ifølge han vært sporadiske tilløp til at folk ulovlig har tømt avfall der, til tross for skilt med «søppeltømming forbudt» og kjetting med hengelås over veien.

– Jeg har også fjernet ting, blant annet gamle bilvrak og annet. Men selv har jeg kun brukt fyllinga til å kaste hageavfall, sier Olav Skinnes.

LES OGSÅ: - Dårlig dømmekraft

Skal kartlegges

Ordføreren føler at det siste utspillet er en del av en bevisst strategi for å sverte ham og det planlagte utbyggingsprosjektet på Skinnesmoen, som har møtt stor motbør blant en del naboer og flere hytteeiere i området.

– Først ble det bråk rundt en lovlig hogst. Nå går de løs på ei søppelfylling som folk har visst om i årevis. Det mest spesielle nå er at utbygger er i ferd med å kartlegge fyllinga og vi er forberedt på å følge de råd som kartleggingen kommer fram til, sier Olav Skinnes.

LES OGSÅ: Stormer rundt hyttebygging

Utbygging

Den gamle gårdsfyllinga ligger på Skinnesmoen, samme sted der ordføreren har fått så mye motbør for noen omfattende hytteplaner. Det vil si Olav Skinnes har en utbyggingsavtale med et firma som ønsker å bygge fritidsboliger på stedet.

Naturvernforbundet i Buskerud skriver i anmeldelsen at fyllinga er en gammel dam og at det er spesielt ille, ettersom miljøgifter som ligger i vann fører til avrenning.

– Sig fra fyllinga vil til slutt nå Krøderfjorden. Den ligger dessuten rett i nærheten av drikkevannskilden til fem grunneiere, skriver leder av Naturvernforbundet, Harald Baardseth.

LES OGSÅ: Uten skriftlig søknad og uten å varsle naboer

Forskjellig skrot

Naturvernforbundet var på befaring på fyllinga i slutten av mai og skriver at nylig påkjørt jord tyder på at fyllinga har vært i bruk inntil nylig.

"Biologiske masser som jord, stein og trær er deponert på toppen av fyllinga. Under er det søppel, bygningsrester, glass, oljetønner, motordeler, rester av landbruksmaskin, hvitevarer som delvis har gått i oppløsning, eldre halmballer og noe E-avfall og diverse søppel stikker ut av kanten på toppen av fyllinga", skriver Baardseth.

– Jeg kommer ikke til å foreta meg noen før dynga er kartlagt og jeg har fått råd om hva som bør skje, sier Skinnes.

Han regner med rapporten fra firmaet som skal gjennomføre miljøkartleggingen vil foreligge i løpet av sommeren.

– Rapporten om hva fyllinga inneholder og hva som må gjøres må foreligge før planprosessen for utbyggingen sendes ut på første gangs høring, sier Skinnes, som mener det er mer enn sannsynlig at de som nå har tipset Naturvernforbundet om fyllinga, selv har brukt den opp gjennom årene.

– Ettersom de hevder å ha detaljkunnskaper om hva som skjuler seg i fyllinga, er det nærliggende å tro at de har brukt den, sier Skinnes.

– Du er anmeldt for alvorlig miljøkriminalitet. Hvordan er det for en ordfører?

– Ikke noe morsomt selvsagt, men jeg har aldri lagt skjul på at det er ei fylling der og vi har tatt skritt for å kartlegge hva den inneholder, sier Olav Skinnes.

- Anmeldt fordi han er ordfører

Naturvernforbundet i Buskerud har anmeldt Olav Skinnes fordi han er ordfører og selvsagt fordi man mener er ansvarlig for forurensning. Leder Harald Baardseth mener det umulig å være øverste ansvarlige leder i en kommune og samtidig ha en ulovlig fylling på tomta si.

– Vi mener fyllinga er et klart brudd på forurensningsloven og ifølge kilder har forurensningen vart i 50 år, sier Baardseth.

Han mener det er umulig for ordføreren å kunne skjøtte sin rolle som øverste miljømyndighet i kommunen på en god måte, når han på den ene siden trolig har gjort seg skyldig i miljøkriminalitet og på den andre siden er øverste ansvarlige for miljøsaker i samme kommune.

Naturvernforbundet ble tipset om fyllinga på Skinnesmoen for kort tid siden og det de fikk vite var så graverende at de reagerte umiddelbart. Baardseth mener det er hevet over tvil at fyllinga forurenser. Hvor mye den forurenser er ukjent. Det vil først bli kartlagt når den graves opp. Naturvernforbundet kommer i fremtiden til å heve pekefingeren oftere og Baardseth utelukker ikke flere anmeldelser. Sånn sett er anmeldelsen av Olav Skinnes en prøvestein for forbundet.

Artikkeltags