Det er oppdrift i antall trampoline-ulykker de seneste årene. Når høststormene setter inn er det mange trampoline-eiere som blåser i å sikre at hopperedskapen til ungene ikke knuser hus og biler rundt i norske nabolag.

LES OGSÅ: Trampolinetreff for biltyv


Tryg forsikring regner med at opp mot 250 trampoliner vil bli tatt av vinden i år.

Sløve trampoline-eiere

– Vi får årlig cirka 50 meldinger om trampoliner som har blitt tatt av kraftig vind og forårsaket skade. Ut fra markedsandelen vår anslår vi at totalen for alle forsikringsselskap kan bli så mye som 250, sier skadesjef for Ansvarsskader i Tryg, Emil Rosseland.


- Trampolineskadene er til stor irritasjon for naboene og andre som blir rammet, og de koster mye penger.


I takt med at stadig flere skaffer seg trampoliner til ungene sine, hopper også skadestatistikken jevnt og trutt oppover. Nå ser skadesjefen grunn til å måtte gå ut og advare sløve trampoline-eiere.

90 kilos prosjektil

– Alt for mange lar trampolinene sine stå usikret. En trampoline kan veie så mye som 90 kg, og på grunn av den store flaten med duk vil den fungere som et seil som vinden kan ta tak i. Avhengig av vindstyrken kan den fly mellom 20-100 meter av gårde. Et 90 kg prosjektil kan forårsake store skader på hus og biler, og i verste fall mennesker, sier Emil Rosseland i Tryg.

LES OGSÅ: Høytflygende DHK

Irriterer naboene

I et ellers godt naboskap er trampoliner i seg selv noe av det naboer kan finne på å irritere seg mest over, fordi det genererer mye støy fra hoppende unger. Får man i tillegg et ublidt ”besøk” av trampolinen, kan blodtrykket bli vel høyt hos naboen. Det mener pressetalsmann i samme selskap, Roald Stigum Olsen.

- Trampolineskadene er til stor irritasjon for naboene og andre som blir rammet, og de koster mye penger.

Ofte forårsaker de anstrengte naboforhold. Ingen liker å begynne dagen med en knust frontrute forårsaket av naboens trampoline, sier Stigum Olsen i Tryg.

Slik sikrer du trampolinen best

Her er de beste rådene til trampoline-eiere nå før høsten og vinden slår til for fullt:
 

  • Sett trampolinen på et sikkert sted for eksempel i garasjen, hvis mulig
  • Alternativt kan du binde den fast, i et tre eller inntil en vegg, eller fest den i bakken. Bruk gjerne kjetting
  • Snu den opp ned
  • Fjern duken


– Svært få trampolineeiere er bevisst på hvor stor skade en usikret trampoline kan forvolde. Og saksmengden gir grunn til å stille spørsmål ved hva slags sikkerhetsinformasjon som følger med når du kjøper en trampoline, mener Roald Stigum Olsen i Tryg, og etterlyser felles sikkerhetsforskrifter.

LES FLERE NYHETER HER