Politiet visste om <br>falsk id i lang tid

Den savnede Belur Sardars ektemann Sirwan Abdullah Ali, som fortsatt er siktet for forsettlig drap på sin savnede kone.

Den savnede Belur Sardars ektemann Sirwan Abdullah Ali, som fortsatt er siktet for forsettlig drap på sin savnede kone. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Ektemannen til den savnede Belur Sardar har innrømmet at han har løyet om sin identitet. Nå er han varig utvist fra Norge.

DEL

Belur Sardars ektemann heter ikke Sirwan Abdullah Ali. Politiet fant ut at mannen kom inn i Norge under falsk identitet tidlig i straffesaksprosessen.

LES OGSÅ: Politiet prøver fortsatt å løse Belur Sardar-gåten

Etter at Belur Sardar forsvant fra sitt hjem i Mjøndalen i april 2007. I oktober samme år blir mannen pågrepet og siktet. I forbindelse med etterforskning av straffesaken fant politiet ut at mannen hadde kommet inn i landet under falsk identitet. 

Separate saker

Utlendingsdirektoratet har behandlet saken over lang tid. 
- Utlendingsnemnda har behandlet saken videre og endelig vedtak om varig utvisning er fattet, sier Torill Sorte, lensmann i Nedre Eiker.

Hun understreker at straffesaken og utlendingssaken er to separate saker.
- Dersom han ikke hadde operert med falsk identitet, ville han fortsatt vært norsk statsborger, sier lensmannen.

Statsadvokaten har nå fått oversendt straffesaken til videre behandling. Hun forteller at det ikke har kommet frem nye opplysninger i saken. Sorte håper at statsadvokaten får vurdert saken før mannen sendes ut av landet. 

Etterforskningen av Belur Sardars forsvinning har tatt lang tid.

- Vi har holdt på så lenge som vi har i håp om å kunne gi barna et ordentlig svar på hva som har skjedd med moren deres, sier lensmannen.

LES OGSÅ: Nye avhør av Belur Sardars ektemann
 

Fratatt barna

Barnevernet har fratatt ham barna med bakgrunn i hans omsorgsevne.

- Barna lever sammen og har det etter forholdene bra, sier Sorte.

LES OGSÅ: Forsvant midt i morgenstellet

Fratatt statsborgerskapet 

Belurs ektemann er fratatt sitt norske statsborgerskap. Han har nå fått beskjed om at han er varig utvist av Norge. Den 3. mars ble han pågrepet av politiet i forbindelse med utvisningssaken.

- Han har selv erkjent at navnet er uriktig, og han har gitt en begrunnelse for det. For å sikre at han ikke skal unndra seg vedtaket valgte vi å fengsle ham, sier Walter Småland, politiinspektør ved Søndre Buskerud politidistrikt.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på begrunnelsen for den falske identiteten.

Mannen har begjært seg løslatt. Småland sier at målsettingen er at mannen skal sitte fengslet frem til han skal ut av landet. Nå venter politiet på å få det praktiske i orden.

- Erfaringsmessig vil det gå tid før hjemsendelsen kan skje. Vi er avhengige av å få aksept fra Irak i denne saken. Det må også skaffes reisedokumenter før han utvises, sier Småland. 

Drammens Tidende har ikke lyktes å komme i kontakt med den fengslede mannens forsvarer.

Artikkeltags