ASKER: Han skal hjelpe ti andre mennesker samme vei – på ekspedisjon med seilbåter til Svalbard.

Gjennom tøffe strabaser i villmarken skal gjengen komme på rett kjøl. 1. juni starter ekspedisjonen.

De skal ta seg fram til fots fra Namsvannet i Nord-Trøndelag til Svartisen på fire-fem uker. Så fortsetter ferden i to havseilere til Svalbard. Det er beregnet at seilasen varer i fire uker.

LES OGSÅ: Mer godvær i vente

Forbereder seg i Femundsmarka

På Svalbard er det satt av to uker til fottur på land og padling til Longyearbyen.

Etter dette fysiske «kjøret», skal de ti rusavhengige bli kvitt narkosuget. Ikke minst takket være et sterkt ettervern når turen er slutt.

Første del av behandlingsopplegget er avrusning hos Alfaklinikken mesteparten av mai. Så kommer en forberedelsestur i Femundsmarka i to uker.

Bak opplegget «Veien ut» står drammensekteparet Jan Schøyen og Katrine Chi.

Jan Schøyen er selv tidligere narkoman. Nå er han daglig leder av «Veien ut».

– Naturen er døråpneren i rusbehandlingen, sier han.

LES OGSÅ: Åtte i arresten etter fyll, vold og spetakkel

Spyttet inn 300.000

Han har spyttet inn 300.000 kroner av egne penger i prosjektet, fordi han har klokkertro på det.

– Hadde det ikke vært for Jan, hadde jeg ikke stått her i dag - i denne rollen. Han var ruskonsulenten min da jeg bodde i Svelvik. Men etter at han sluttt i den jobben, kunne han hjelpe meg på en enda bedre måte, som kamerat. Han har fått meg til å tro på meg selv, sier Raymond Tollefsen.

Åtte måneder rusfri

Han har vært rusfri i åtte måneder. Raymond vokste opp i Svelvik, men bor nå i Drammen. Han har grovt ran, underslag og biltyverier på rullebladet - i sitt «forrige» liv.

– Men åtte måneder som rusfri er ikke veldig lenge - ut fra at du begynte med alkohol allerede som tiåring og ble heroinist som 19-åring?

– Det er jeg fullstendig klar over. Nettopp derfor regner jeg meg fortsatt som avhengig. Og avhengigheten prøver å lure meg hele tiden. Den er problemet. Ikke stoffene i seg selv. Derfor er det viktig å ikke se seg selv i noen offerrolle. Før så jeg på fremtiden som skremmende. Men ikke nå lenger. Jeg har fått tro på at dette går og respekt for meg selv.

Første gang i Norge

Leder Arne Rasmussen fra Alfaklinikken har jobbet med rusavvenning i ti år.

– Har du vært borte i et lignende opplegg før?

– Nei, det er første gang i Norge at naturen brukes som bærebjelke i behandlingen på denne måten. Jeg har veldig stor tro på dette opplegget.

Kari Kjos (Frp) er leder av helse- og omsorgskomiteen på stortinget. Hun sier at hun støtter stiftelsens arbeid - etter å ha fått en orientering denne uken.

LES OGSÅ: Hobbymann gir seg etter 35 år