Gå til sidens hovedinnhold

Risikabelt å være på jordet

Artikkelen er over 9 år gammel

Mange bønder har ikke har fått høstet inn kornet på grunn av alt regnet. På flere jorder er det så vått at det er risikabelt å treske.

BUSKERUD: Årets våte sommer har skapt store problemer for bøndene. Alt regnet har oversvømt mange åkre og ødelagt avlingene.

– Store mengder korn har blitt ødelagt som menneskemat, og vi blir i år avhengige av å kjøpe korn i et presset verdensmarked, sa landbruksminister Lars Peder Brekk, på fredag.

I et godt kornår er Norge nesten selvforsynt med matkorn, da rundt 75 prosent er norskprodusert. I år vil så lite som 10–15 prosent av avlingen bli klassifisert som matkorn. Resten går til dyrefôr.

Del på Facebook

-Uforsvarlig

Mye av kornet er ikke en gang høstet inn på grunn av alt regnet. Det er så vått at Fylkesmannen oppfordrer bønder til å være forsiktige.

- Vi ser mye dype hjulspor og kjøreskader etter tresking og slått. I denne situasjonen må man vurderer hvorvidt forholdene er forsvarlige for å kjøre ut på jordet. Risikoen for at det vil medføre store skader på jordstruktur, grøfter, maskiner og gjenlegg er stor under slike forhold. Og ikke minst er risikoen for egen sikkerhet viktig å vurdere med tanke på fare for å skli og å velte, skriver Fylkesmannen på sine nettsider.

Avlingene er så redusert at mange bønder må søke erstatning for å klare seg.

- Erstatningen kan redde noen fra økonomisk katastrofe, skriver Fylkesmannen.

LES OGSÅ: Tresket i måneskinn for å redde avling