DRAMMEN: Ekspertene advarer mot at akkurat den uken vi er inne i nå – uke ti, er blitt en av årets lusetopper. Tidligere var høsten den klassiske lusetoppen i løpet av året. Nå har uken etter vinterferien kommet opp på samme høye nivå.

Dette opplyser drammens-apotekeren Kari Marie Førde hos Vitusapotek Magasinet.
Mye kan leses ut av salgstallene for lusebehandlingsmidler. Nye tall fra Farmastat viser at salget økte med 77 prosent på landsbasis i årene fra 2010 til 2013.

Over 100 prosent økning

Flere fylker har hatt en økning på over 100 prosent i løpet av de tre årene. Deriblant Buskerud, som kan vise til en lite flatterende økning på 104 prosent.

Kari Marie Førde har inntrykk av at foreldre i mindre grad enn før sjekker barna sine jevnlig for lus.

Passer ikke godt nok på

Hun sier at tallene er oppsiktsvekkende.

– Men samtidig er jeg ikke overrasket over at vi ser en økning. Mitt inntrykk er at det er mange som ikke er like påpasselige som før med å sjekke barna for lus, sier Kari Marie Førde.

En av barneskolene på Konnerud, Hallermoen, har guarden oppe når det gjelder luseproblemer. De kjenner godt til temaet, selv om skolen heldigvis er en tilnærmet lusefri sone i øyeblikket.

På andre og tredje klassetrinn har det f.eks. bare vært tre kjente tilfeller. Men alle disse barna er ferdigbehandlet for lus nå.

Klør fælt

– Det klør fælt. Ekkelt. Men da jeg hadde lus fikk jeg rask behandling, og takket være god hjelp av mamma ble jeg kvitt lusa ganske fort. Nå er hodebunnen helt fin, sa en jente som går i femteklasse til Drammens Tidende.

Kontaktlærer i klasse 2 B, Svanhild Isaksen, forteller at ingen elever i hennes klasse heldigvis er plaget med lus nå.

Noen av sjuåringene vi snakket med kjente også godt til luseproblemet, selv om de ikke hadde lus nå.
– Det gjelder å ikke bytte luer. Du kan bli smittet da, sa Johanne Storhaug (7).

LES OGSÅ: Åpent narkosalg på sosiale medier

Kan ikke hoppe eller fly

Under mottoet hodelus kan ikke hoppe eller fly, sitter rektor Frode Myhre Ellingsen klar med skrivet han sendte ut 27. august i fjor.

Det var på det mest klassiske tidspunktet for utbrudd av hodelus. Men han nøler ikke med å endre datoen på brevet og sende det ut på nytt nå – hvis det skulle bli nødvendig.

Skolesekretær Kitty Dyrhovd Leirvik sier at de følger godt med på skolen når det gjelder utviklingen av hodelussituasjonen. Også takket være en årvåken helsesøster.

LES OGSÅ: Mann falt i vannet

Tårer under abortdebatt