Gå til sidens hovedinnhold

Sjåførene fikk 1380 flere prikker

Artikkelen er over 9 år gammel

Færre kjører grisefort, men flere kjører litt for fort. Det er situasjonen i Buskerud.

BUSKERUD: Ikke alle sjåfører tar trafikkreglene på alvor. Det vet Utrykningspolitiet (UP), som dermed tar sine svært synlige grep.

I to uker har de nå lagt sin elsk på Eiker-bygdene med svært hyppige kontroller – og ikke uten grunn.

– Vi har erfart at mange i Eiker-bygdene har et noe avslappet forhold til bilbelter og håndholdt mobil, uttalte Stein Bjerke, fungerende distriktsleder i UP til Drammens Tidende sist tirsdag.

Men det er ikke bare i Eiker det syndes på veiene. I hele fylket går det for fort og slurves med sikkerheten i bilen.

Del på Facebook

34,5 % flere prikker

I Søndre Buskerud politidistrikt ble det fra januar til oktober i år delt ut 5.380 prikker på førerkortet.
Tilsvarende tall for fjoråret var nøyaktig 4.000. Det gir en økning på 34,5 prosent.

Noe av økningen kunne blitt forklart med ny prikkordning fra 1. juli i år: Alle forseelsene som rammes av prikker ble økt med en prikk, det kom noen nye forseelser som gir prikker og for dem med førerkort på prøvetid dobles prikkene automatisk.

Men så enkelt er det dessverre ikke.

For årets prikker er fordelt på 2.909 trafikksyndere som har fått forelegg, mens fjorårets 4.000 prikker er fordelt på snaut 300 færre sjåfører.

Men hvor mange som har mistet førerkortet på grunn av prikker, det vet man ikke.

– Vi har ikke statistikk som viser det. Men det er noe vi vurderer å lage, sier UP-Bjerke.

LES OGSÅ: 42 tatt uten bilbelte

Full fart

Det er UP som deler ut de fleste prikkene – for fart.

– Hovedtyngden tas for høy fart i Buskerud.

– Og det er slik at vi har en nedgang i førerkortbeslag, men en oppgang i antall reaksjoner på fart. Eller sagt på en annen måte: Det er flere som kjører litt for fort, og det er færre som kjører altfor fort, sier Bjerke.

Økningen blant dem som kjører litt for fort er større enn nedgangen av bilister som kjører altfor fort. Dermed er det trolig nye sjåfører som kommer «nedenfra» som er med å dra opp tallene.

–Det er jo positivt at vi ikke ser så mange som kjører altfor fort, men tilsvarende trist at det er flere som kjører litt for fort – noe som jo egentlig også er altfor fort, sier Bjerke.

Ny storkontroll

Trafikkoordinator Henning Skau hos Søndre Buskerud politidistrikt bekrefter at det er fart som utgjør den største andelen når prikkene skal deles ut.

– Men det er UP som deler ut de aller fleste. UP kjører mye på fart, mens vi har fokus på andre trafikksikkerhetstiltak, sier Skau, som varsler at lensmannskontorer i alle våre kommuner nå skal ut på veiene igjen.

– Våre store satsinger går jo på Aksjon skolevei og bilbeltekontroller. Vi hadde en skoleveiaksjon rett etter skolestart, og delte ut noen prikker der. Og i november skal vi gjennomføre en ny Aksjon skolevei i alle våre kommuner, sier Skau.

LES OGSÅ: Nå får du dobbelt så mange prikker