Skal du stemme på Piratpartiet?

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Til høstens stortingsvalg kan du velge blant 15 lister i Buskerud. Hva sier du om Piratpartiet?

DEL

I natt gikk fristen ut for å levere forlag til liste i Buskerud i forbindelse med høstens stortingsvalg.

- 15 partier har levert forslag til liste til fylkeskommunen innen fristen, og nå skal fylkeskommunen undersøke om listene oppfyller valgloven, forklarer valgansvarlig Mona Bjørnsrud i Buskerud fylkeskommune.

HER KAN DU SE ALLE VALGLISTENE MED NAVN (pdf-fil)

Programmet ikke klart

Selv om piratene stiller til valg er det ikke kjent hva som er partiets prioriterte og konkrete saker. På partiets nettside står det at valgprogrammet blir lagt ut så snart det er klart.

I kjerneprogrammet beskriver de sine fem viktigste standpunkter. De fem søylene, de kaller det, er: Individ og personvern, demokrati, kommunikasjon og infrastruktur, kunnskap og kultur, teknologi, innovasjon og vitenskap.

Piratpartiets kjerneprogram ble vedtatt på partiets første landsmøte i mars i år.

For menn?

Partiet er representert med lister i de fleste fylker i landet. De og har også opprettet fylkesvise styrer. Til nå tyder det på at dette er et parti for om med menn. Bare tre kvinner er å finne i fylkeslagene sine styrer.

I Buskerud er det Tommy Knapskog som er partileder og toppkandidat. Han ble så sent som i mai i 2012 valgt som styremedlem i Kongsberg Arbeiderparti. I det styret satt han sammen med blant annet stortingsrepresentant Laila Gustavsen i lokalstyret i lokallaget i sølvbyen.

Daniel Bakkland fra Lier og Bjørn Gotheim fra Kongsberg er srtyremedlemmer. Gotheim har tidligere vært organisasjonssjef i Fremskrittspartiet og leder av det lokale politiske partiet Folkevett som ville delta ved kommunevalget i Kongsberg 2007, men som ikke ble godkjent av kommunaldepartementet.

Svensk inspirasjon

Det første Piratpartiet ble stiftet i Sverige i 2006. Ifølge partiet egen nettside som en reaksjon på det svenske «Anti-Piratbyråns» arbeid mot brudd på opphavsrett på Internett. Piratpartiene internasjonalt jobber for de mulighetene nettet gir oss. De mener kunnskap og kultur skal deles og gjenbrukes, at individets rettigheter skal forsvares, og at nettet muliggjør en mer direkte og demokratisk politisk modell.

Disse partiene har levert liste i Buskerud

1.    Arbeiderpartiet
2.    De Kristne
3.    Demokratene i Norge
4.    Fremskrittspartiet
5.    Høyre
6.    Kristent Samlingsparti
7.    Kristelig Folkeparti
8.    Kystpartiet
9.    Miljøpartiet De Grønne
10.    Piratpartiet
11.    Rødt
12.    Samfunnspartiet avd. Buskerud
13.    Senterpartiet
14.    Sosialistisk Venstreparti
15.    Venstre

Artikkeltags