Gå til sidens hovedinnhold

Statsministeren: – Svaret er enda mer åpenhet

Artikkelen er over 10 år gammel

Ingen skal få bombe Norge til taushet, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

OSLO:  – Det vi har øvd på og forberedt oss på, har i dag blitt virkelighet. Norge er blitt utsatt for to sjokkerende, blodige og feige angrep, sa statsminister Jens Stoltenberg sent fredag kveld.

Del på Facebook

Det var en tydelig preget statsminister som sent fredag kveld kalte inn til pressekonferanse sammen med justisminister Knut Storberget (Ap). Det var deres kontorer som fikk størst ødeleggelser i bombeeksplosjonen i ettermiddagsrushet fredag. De har vanskelig for å fatte ondskapen i angrepene mot regjeringskvartalet midt i Oslo sentrum og drapene på Ap-ungdom på sommerleir.

– Dette er en kveld som krever mye av oss alle, og de neste dagene kommer til å kreve enda mer. Men svaret på angrepene må være mer demokrati og mer åpenhet. I motsatt fall vil de som sto bak, ha oppnådd sine mål, var Stoltenbergs budskap til Norges befolkning.

– Men vi skal ikke være naive. Vold er noe som også kan ramme vårt samfunn, sa han.

– Sørger over våre døde

Fredag kveld pågikk fortsatt arbeidet med å redde menneskeliv, og statsministeren ba folk gi hverandre trøst og stå sammen. Regjeringen er inntil videre forsiktige med å gi detaljer om de døde i påvente av at alle pårørende er varslet.

– Vi sørger over våre døde og vi lider sammen med de sårede. Dette var et angrep på oss alle, og jeg har et budskap til dem som sto bak: De skal ikke få ødelegge oss. Dere skal ikke få ødelegge vårt demokrati og vårt engasjement for en bedre verden, sa han.

Verken Stoltenberg eller Storberget ville gå inn på hvem som kunne stå bak bombeangrepet, eller hvilke motiver de kunne ha hatt.

– Jeg gjør jo mine tanker, men jeg skal være varsom med å formidle de tankene i kveld. Selv i en sånn situasjon skal vedkommende dømmes før vi konkluderer med hva som var motivasjonen, sier Storberget til NTB.

Skal finne de skyldige

Alle tilgjengelige politiressurser er allerede satt inn i etterforskningen av bombeangrepet i Oslo sentrum og skytingen på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud. Både Stoltenberg og Storberget har flere somrer selv deltatt på den legendariske sommerleiren, både som ungdomspolitikere og som innledere fra rikspolitikken.

Fredag kveld konstaterte de to at en bevæpnet person gikk til angrep på «det fredeligste som finnes» – politisk engasjert ungdom på sommerleir. Storberget brast i stemmen da han kommenterte at flere ungdommer var drept og mange skadd.

– Selv om vi de siste årene har gjort mye for å forebygge slik kriminalitet, er det vanskelig å fatte at vi er blitt konfrontert med dette. Vi skal gjøre alt som er mulig å gjøre for at dem som sto bak dette uhyrlige angrepet, blir brakt til ansvar, sa Storberget.

Stoltenberg besøkte Ullevål sykehus

15 pasienter med skuddskader fra Utøya og 10 skadde etter eksplosjonen i Oslo er under behandling ved Ullevål sykehus.Sykehuset har aldri før fått inn så mange pasienter med skuddskader. Men ingen av pasientene som var sendt til sykehuset, var omkommet fredag kveld.

– Aldri har vi hatt så mange med skuddskader inne hos oss, sier Per Aksel Næss, overlege på Oslo universitetssykehus Ullevål på en pressekonferanse fredag kveld.
Blodgiversituasjonen er ikke lenger akutt, opplyser overlegen.

Statsminister Jens Stoltenberg fikk fredag kveld en orientering om situasjonen på traumesenteret på Ullevål. Her snakket han med personalet som har tatt imot de berørte. Han roset personalet ved traumesenteret.

– Jeg uttrykker min takknemlighet for innsatsen de har gjort gjennom hele dagen. De har reddet mange liv, tatt hånd om mange og gitt den aller beste behandlingen til de som har kommet både fra Oslo og eksplosjonen i regjeringskvartalet, og de som kom fra Utøya senere på dagen, uttalte Stoltenberg. (©NTB)

Flagges på halv stang lørdag

Det blir flagget på halv stang fra alle offentlige bygninger lørdag, opplyser statsminister Jens Stoltenberg.

– Vi oppfordrer også andre til å flagge på halv stang, sier statsministeren til NTB.

– Dette er for å vise respekt for dem som mistet livet i de to angrepene, og er et uttrykk for nasjonal fellesskapsfølelse og sorg. (©NTB)

(©NTB)